Care sunt beneficiile ISO 9001?

Care sunt beneficiile ISO 9001?

0 Shares
0
0
0

Care sunt beneficiile ISO 9001?In ultimul timp, din ce in ce mai multe companii din toate colturile lumii se gandesc sa obtina certificari iso 9001, iar in continuarea acestui articol vom vedea si care sunt motivele pentru care firmele isi doresc implementarea standardului ISO 9001.

Ei bine, deja am spus-o in introducere, ISO 9001 este un standard global de management al calitatii, si are scopul de a controla calitatea serviciilor oferite de catre firme. O astfel de certificare este ideala pentru orice tip de firma, indiferent de domeniul de activitate al sau sau de marime, ori de numarul de angajati.

Un alt beneficiu al firmelor care implementeaza standardul este acela ca el poate sa le ajute sa se alinieze unor standarde de calitate care sunt recunoscute la nivel mondial, si care vor ajuta afacerea foarte mult sa se dezvolte.

Standardul ISO 9001 ajuta foarte mult toate companiile care l-au implementat deja, sa asigure o calitate constanta a produselor si seviciilor pe care le ofera.

Acest lucru poate sa insemne enorm de mult in ceea ce inseamna dezvoltarea afacerii, dat fiind faptul ca standardul aduce dupa sine atat clienti, cat si angajati multumiti.

Mai mult decat atat, implementarea acestui standard ajuta foarte mult companiile companiile sa-si organizeze sistemul de management al calitatii, dar si sa isi imbunatateasca in mod constant serviciile.

Standardul ISO 9001 vine cu o multime de beneficii si pe plan financiar, dat fiind faptul ca poate sa ajute enorm de mult companiile si organizatiile sa faca economii importante, si sa investeasca banii de care dispun in cele mai inteligent mod.

Ei bine, pentru implementarea acestui standard, fie trebuie facuta o analiza a lipsurilor, fie trebuie urmat un plan de dezvoltare pentru acest standard.

In ceea ce priveste analiza lipsurilor, aceasta ar trebui sa vine cu cele mai bune solutii referitor la ceea ce trebuie facut pentru ca afacerea sa fie compatibila cu standardul ISO 9001. Odata efectuata aceasta analiza, se vor vedea exact si care sunt lipsurile dintre procesele firmei si cerintele standardului.

Odata ce au fost depistate aceste lipsuri, procesul de compensare a acestora poate incepe. Ei bine, aici trebuie mentionat ca rezultatul nu va fi numai o conformare la standardul calitatii, ci va insemna si o imbunatatire a calitatii serviciilor oferite de firma, dar si a eficientei sistemului de management al calitatii.

Mai mult decat atat, aceasta analiza se va dovedi utila si in a oferi raspunsurile in ceea ce priveste timpul necesar, dar si costurile necesare pentru atingerea standardului de calitate.

In ceea ce priveste firmele care se afla la inceput, ele trebuie sa urmeze un plan de dezvoltare a sistemului de management al calitatii, iar planul respectiv este obligatoriu sa cuprinda o analiza a proceselor care vor contribui la indeplinirea scopului.

Ei bine, dupa ce se va implementa sistemul, va fi necesar un audit intern pentru confirmarea faptului ca sistemul se aliniaza perfect cerintelor standardului ISO 9001.

In ceea ce priveste firmele care isi doresc sa obtina certificarea ISO 9001, acestea trebuie sa demnostreze urmatoarele lucruri:

  • Ca urmeaza indicatiile standardului ISO 9001;
  • Ca indeplinesc propriile indicatii;
  • Ca indeplinesc cerintele clientilor dar si cerintele legale si normative;
  • Dar si ca mentio documentatia.
0 Shares
You May Also Like