Dezavantajele ambalajelor din plastic

0 Shares
0
0
0

Dezavantajele ambalajelor din plastic
Pungile de plastic pot fi ieftine si usor de utilizat, dar sunt nesanatoase pentru planeta. Acest articol explica cateva dintre problemele pe care le provoaca pungile de plastic si ce se poate face pentru a compensa deteriorarea acestora.

Semnificatie

Pungile de plastic nu sunt regenerabile, ceea ce inseamna ca nu pot fi usor reciclate precum pungile de hartie. Sunt confectionate din produse petrochimice, ceea ce le face sa nu fie reinnoibile si sa prezinte un risc pentru sanatatea planetei.

Acestea dureaza sute de ani, in timp ce fac pagube habitatelor naturale si ucid animale care le confunda cu hrana. Cu cat se utilizeaza mai multe pungi de plastic, cu atat sunt mai mari sansele de deteriorare a mediului.

Efecte

Daca nu sunt eliminate cu atentie, pungile de plastic pot fi devastatoare pentru viata animalelor. Din cauza faptului ca pungile de plastic nu se descompun rapid, ele raman in mediu mai mult timp, provocand mai multa acumulare pe peisajul natural decat un material mai degradabil precum hartia. Consiliul Marrickville raporteaza ca peste 100.000 de balene, broaste testoase si pasari mor in fiecare an ca urmare a plasticului din mediul inconjurator.

Sufocare

Bebelusii si copiii mici au murit in urma jocului cu pungi de plastic. In fiecare an, Comisia pentru Siguranta Produselor de Consum primeste aproximativ 25 de rapoarte privind decesul sugarilor legate de pungile de plastic. Din cauza materialului subtire, etans, sugarii isi pot bloca usor gurile si narile cu punga de plastic si se pot sufoca.

Durabilitate

Ambalajele din plastic pot avea o durata de viata de cateva sute de ani pana sa fie descompuse complet, asa ca este evident faptul ca daca utilizam zi de zi pungi din plastic sau diferite alte ambalaje din plastic, generatiile viitoare vor avea foarte mult de suferit.

In aceste conditii, probabil va ganditi ca este necesar sa se gaseasca o solutie pentru a nu mai folosi pungi de plastic. Pungile din panza sunt o alternativa inteligenta la plastic. Panza poate fi spalata si reutilizata si dureaza in medie pana la 10 ani.

Aducerea in magazin a catorva pungi de panza va reduce foarte mult numarul de pungi pe care oamenii le pot cumpara, iar astfel acestia vor proteja natura.

Pungile de hartie nu sunt la fel de benefice pentru mediul inconjurator, dar sunt reciclabile. Sugarii nu se pot sufoca nici pe pungile de hartie. O alta solutie ideala este reprezentata de utilizarea pungilor biodegradabile.

Materialele plastice biodegradabile sunt inca in faza de dezvoltare, in timp ce producatorii afla mai multe despre cum sa-l faca o optiune mai durabila pentru viitor. In ciuda oricaror neajunsuri, oamenii de stiinta continua sa dezvolte si sa perfectioneze bioplasticele, deoarece beneficiile potentiale sunt greu de negat.

Exista cateva avantaje ale utilizarii plasticului biodegradabil, deoarece acest material este relativ putin daunator pentru ecosistem. Multe tari au trecut la bioplastice si au interzis utilizarea traditionala a materialelor plastice.

Aceasta initiativa a fost luata datorita urmatoarelor motive si avantaje ale bioplasticelor fata de materialele plastice traditionale, indiferent ca vorbim despre pungi biodegradabile, vesela de unica folosinta biodegradabila sau alte produse.

  1. Primul dintre avantajele Bioplasticului este degradarea mai rapida

Spre deosebire de plasticele traditionale, plasticul biodegradabil se descompun si se descompun intr-o perioada de sase luni. In timp ce plasticul traditional ramane in acelasi format mai bine de 1000 de ani. Materialele plastice biodegradabile pot reduce problemele de mediu rezultate din eliminarea necontrolata a deseurilor de plastic.

Ele sunt o alternativa potrivita la reciclare alaturi de deseuri organice, atat timp cat sunt compostabile. Acest lucru face ca bioplasticele sa fie cele mai utilizate pentru inlocuirea materialelor plastice conventionale care genereaza probleme de mediu care pot dura ani si ani.

  1. Plastic biodegradabil lasa mai putin amprenta de carbon

Cel de-al doilea avantaj cel mai notabil al produselor plastice biodegradabile in comparatie cu materialele plastice conventionale este faptul ca nu se foloseste amestecarea combustibililor fosili.

Aceasta biomasa ofera potentialul de neutralitate a carbonului, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Bioplasticele pot contribui la imbunatatirea resurselor, deoarece sunt potrivite pentru reciclare si recuperare de energie dupa orice optiune posibila de reutilizare si reciclare. In al doilea rand, pot evita unele dintre problemele de mediu care rezulta din raspandirea si deversarea necontrolata a terenurilor pe mare.

  1. Mai putina utilizare a petrochimicelor

Petrolul este unul dintre ingredientele primare si limitate utilizate pentru producerea materialelor plastice traditionale. Consumul de petrol nu este numai daunator mediului, dar este extras de pe pamant prin metode periculoase pentru procesul de rafinare. Pe de alta parte, materialele plastice biodegradabile sunt obtinute din produse naturale precum amidon de porumb, canepa si chiar pene de pui. Acest lucru elimina utilizarea petrolului in fabricarea plasticului.

  1. Mediu sanatos

Natura intreprinde procesul de descompunere si nu ar exista niciun efect advers asupra mediului. Spre deosebire de plasticul traditional, bioplasticele nu lasa in urma niciun produs chimic daunator. Tot ce este ingropat in depozitul de deseuri este fosilizat. Bioplasticele ofera unele metode de economisire a energiei si reducerea gunoiului.

Cu toate acestea, problema volumelor de deseuri de plastic ramane inca nesolutionata. Plasticul biodegradabil poate reduce aceasta problema intr-o masura semnificativa, deoarece bacteriile si ciupercile consuma bioplasticul la fel cum mananca deseuri solide organice si se transforma intr-un produs secundar netoxic care poate fi utilizat in mai multe moduri.

0 Shares
You May Also Like