Doua situatii in care poti avea nevoie de un psiholog

Elemente definitorii ale psihoterapiei

0 Shares
0
0
0

Psihoterapia este un termen general care este folosit pentru a descrie procesul de tratare a tulburarilor psihologice si a suferintei mintale, prin folosirea tehnicilor verbale si psihologice.

Esti interesat de psihoterapie Bucuresti? Acceseaza HolisticWellness.ro.

In timpul acestui proces, un psihoterapeut instruit, ajuta clientul sa abordeze probleme specifice sau generale, cum ar fi o boala psihica deosebita sau o sursa de stres din viata. In functie de abordarea utilizata de terapeut, se poate folosi o gama larga de tehnici si strategii. Cu toate acestea, aproape toate tipurile de psihoterapie implica dezvoltarea unei relatii terapeutice, de comunicare si creare a unui dialog si lucru constant, pentru a depasi gandurile sau comportamentele problematice. Psihoterapia este din ce in ce privita ca o profesie distincta in sine, dar multe tipuri diferite de profesionisti, se angajeaza in mod regulat in psihoterapie. Astfel de indivizi includ psihologi clinici, psihiatri, consilieri, terapeuti de casatorie si familie, asistenti sociali, consilieri de sanatate mintala si asistenti psihiatrici.

Ce tipuri de psihoterapie sunt disponibile?

 

Atunci cand multi oameni aud cuvantul psihoterapie, isi imagineaza imediat un pacient stand pe o canapea si vorbind, in timp ce un terapeut sta pe un scaun din apropiere si noteaza gandurile clientului, pe un notepad galben. Exista de fapt o varietate de tehnici si practici utilizate in psihoterapie. Metoda exacta utilizata in fiecare situatie poate varia in functie de o varietate de factori, inclusiv de formarea si background-ul terapeutului, preferintele clientului si natura exacta a problemei actuale a clientului.

 

Unele dintre abordarile majore ale psihoterapiei includ:

 

Terapia psihanalitica: In timp ce psihoterapia a fost practicata in diferite forme inca din timpul epocii antice grecesti, ea a inceput in mod oficial atunci cand Sigmund Freud a inceput sa utilizeze terapia de vorbire, pentru a lucra cu pacientii sai.

 

Unele dintre tehnicile utilizate frecvent de Freud au inclus analiza transferului, interpretarea visurilor si asocierea libera. Aceasta abordare psihanalitica implica analiza gandurilor pacientului si a experientelor trecute din viata, pentru a cauta ganduri, sentimente si amintiri inconstiente, care pot influenta comportamentul actual.

 

Terapia comportamentala: Cand behaviorismul a devenit o scoala de gandire mai proeminenta la inceputul secolului al XX-lea, tehnici precum diferitele tipuri de conditionari, au inceput sa joace un rol important in psihoterapie. In timp ce behaviorismul nu ar putea fi la fel de dominant astazi, asa cum a fost odata, multe dintre metodele sale sunt inca foarte populare si astazi. Terapia comportamentala utilizeaza adesea conditionarea clasica, conditionarea operantului si invatarea sociala, pentru a ajuta clientii sa-si modifice comportamentele problematice.

Terapia umanistica: Incepand cu anii 1950, scoala de gandire cunoscuta sub numele de “psihologie umanista” a inceput sa aiba o influenta asupra psihoterapiei. Psihologul umanist Carl Rogers a dezvoltat o abordare cunoscuta sub numele de terapie centrata pe client, care s-a concentrat pe terapeut, care prezinta o pozitie pozitiva neconditionata a clientului. Astazi, aspectele acestei abordari raman utilizate pe scara larga. Abordarea umanista fata de psihoterapie, se concentreaza pe abordarea de a ajuta oamenii sa-si maximizeze potentialul. Astfel de abordari tind sa sublinieze importanta auto-explorarii, a vointei libere si a auto-actualizarii.

 

0 Shares
You May Also Like