Iata ce trebuie sa stiti daca vreti sa trimiteti cerere la CEDO

Iata ce trebuie sa stiti daca vreti sa trimiteti cerere la CEDO

0 Shares
0
0
0

Marea majoritate a cererilor introduse la Curte sunt declarate inadmisibile, mai precis Curtea le respinge fara a le examina fondul intrucat acestea nu corespund criteriilor de admisibilitate. Deciziile de inadmisibilitate sunt definitive si nu pot fi contestate.

Prin urmare, daca nu doriti ca cererea dumneavoastra sa fie respinsa de Curte, este important sa respectati toate conditiile de admisibilitate. Inainte de a trimite o cerere la Curte, consultati siteul web al Curtii, in special Ghidul cu privire la admisibilitate, si completati chestionarul care va va permite sa evaluati sansele cererii dumneavoastra de a fi declarata admisibila.

Formularul de cerere este disponibil pe site-ul internet al Curtii. Descarcati un formular CEDO, completati toate campurile, fara exceptie, si trimiteti mai apoi formularul completat, alaturi de copiile documentelor pertinente – nu trimiteti documente originale, deoarece acestea nu va vor fi restituite la finalul procedurii.

Nu contactati Curtea pentru a solicita un formular de cerere, daca il imprimati dumneavoastra, economisiti timp si va asigurati ca cererea este introdusa in termen la Curte (consultati Instructiunea practica cu privire la sesizarea Curtii si nota explicativa privind completarea formularului de cerere, disponibile pe site-ul internet al Curtii).

Exista posibilitatea ca un dosar care nu este complet sa nu fie examinat de Curte. Prin urmare, este necesar sa completati formularul de cerere integral si cu multa atentie. Orice omisiune in ceea ce priveste completarea formularului sau lipsa anexarii copiilor documentelor necesare poate determina Curtea sa refuze inregistrarea cererii fara a o examina. Va puteti adresa Curtii intr-una din cele doua limbi oficiale ale Curtii, franceza sau engleza, sau in orice alta limba oficiala a unui stat membru al Consiliului Europei.

Nu sunteti obligat sa fiti reprezentat de un avocat in faza initiala a procedurii. Daca totusi decideti sa fiti reprezentat, trebuie sa trimiteti Curtii o procura pe numele avocatului ales, completata si semnata in mod corespunzator.

Dupa ce formularul de cerere este in totalitate completat, acesta trebuie expediat, alaturi de documentele pertinente, la adresa urmatoare: Monsieur le Greffier, Cour européenne des droits de l’homme, Conseil de l’Europe, F-67075 Strasbourg cedex.

Este de preferat sa trimiteti cererea printr-o scrisoare recomandata si este indicat sa trimiteti cererea la Curte in termenul prevazut de Conventie. Curtea va lua in considerare data indicata pe stampila postei. Cererea trebuie neaparat sa fie expediata Curtii numai prin posta.

In orice caz, formularul de cerere trebuie trimis in cel mai scurt timp posibil dupa finalizarea procedurilor interne si pronuntarea unei decizii definitive de catre instantele nationale.

CEREREA DUMNEAVOASTR A A FOST EXPEDIATA LA CURTE

Scrisoarea dumneavoastra va fi ajunge la Biroul central al Curtii, care primeste aproximativ 1500 scrisori zilnic, iar din acest motiv, Curtea nu va putea sa va confirme imediata a intrat in posesia cererii dumneavoastra. Nu telefonati la Curte pentru a afla daca cererea dumneavoastra a fost primita pentru va veti fi contactat/a de catre Curte daca va avea nevoie de informatii suplimentare.

Biroul central triaza corespondenta, dupa care o expediaza diviziei juridice competente, mai precis diviziei responsabile pentru statul impotriva caruia este indreptata cererea. In acest caz, o cerere impotriva Germaniei va fi expediata spre divizia juridica care se ocupa de toate cererile indreptate impotriva acestei tari si in care lucreaza persoane vorbitoare de limba germana si cunosc foarte bine legislatia acestui stat.

Cererea dumneavoastra va primi un numar si va fi analizata de catre un jurist, insa acest lucru nu inseamna ca dosarul a fost acceptat, ci doar ca a fost inregistrat. Daca sunteti contactat de Curte, este necesar sa raspundeti in termenul acordat, pentru ca in caz contrar cererea dumneavoastra ar putea fi pur si simplu respinsa sau distrusa.

In momentul in care Curtea va dispune de toate elementele necesare pentru pentru ca cererea sa fie examinata, dosarul dumneavoastra va fi atribuit unei formatiuni judiciare a Curtii.

Pe toata durata a procedurii, chiar daca aceasta va pare indelungata, este necesar sa asteptati sa fiti contactat de Curte. Din cauza numarului mare de cereri introduse in fiecare an si datorita numarului considerabil de dosare care se afla pe rol, Curtea nu are posibilitatea sa confirme receptionarea scrisorilor sau a documentelor. si nu va putea oferi informatii privind o data aproximativa a examinarii unei cereri.

Procedura in fata Curtii este scrisa, motiv pentru care orice informatie pe care doriti sa o aduceti la cunostinta Curtii trebuie sa fie comunicata in scris.

EXAMINAREA CERERII

  1. Formatiunile judiciare

In momentul in care Curtea are toate informatiile necesare la indemana pentru examinarea cazului, dosarul dumneavoastra va ajunge, in functie de tipul cererii, pe mana uneia dintre formatiunile judiciare ale Curtii: judecator unic, comitet sau camera.

In cazul in care cererea dumneavoastra este in mod clar inadmisibila pentru ca nu corespunde cerintelor de admisibilitate necesare pentru sesizarea Curtii, dosarul va fi examinat de catre un judecator unic. Decizia de inadmisibilitate a judecatorului unic este definitiva iar dumneavoastra printr-o scrisoare veti afla despre aceasta decizie.

Nu aveti posibilitatea de a contesta o decizie de inadmisibilitate si nu puteti obtine informatii suplimentare privind decizia pronuntata. In urma unei asemenea  decizii, cazul este definitiv clasat, in timp ce dosarul este in totalitate distrus la o data ulterioara.

In cazul in care cererea dumneavoastra este considerata repetitiva, atunci va fi examinata de un comitet format din 3 judecatori. In acest caz, vi se va trimite o scrisoare in care vi se vor oferi explicatii in ceea ce priveste procedura ulterioara. Ca si in celelalte cazuri, veti fi contactat de catre Curte daca va fi necesar.

¨ Daca cererea dumneavoastra nu este considerata repetitiva, aceasta va fi examinata de 7 judecatori. La randul sau, camera poate declara o cerere inadmisibila, pronuntand o decizie definitiva in acest sens, sau o poate considera admisibila iar astfel se poate pronunta asupra faptelor de care va plangeti in cerere. Inainte de luarea unei decizii insa, Curtea va comunica cererea Guvernului parat.

Cu titlu informativ, o cerere nu este trimisa niciodata direct in fata Marii Camere formate din 17 judecatori, ci doar dupa o sesizare sau retrimitere, care pot interveni doar la un stadiu avansat al procedurii.

Camera care a primit cererea dumneavoastra poate sa se desesizeze in favoarea Marii Camere daca cererea ridica o problema serioasa de interpretare a Conventiei sau daca exista riscul unui conflict de jurisprudenta.

O cerere poate fi retrimisa in fata Marii Camere la cererea partilor, in decurs de 3 luni dupa pronuntarea unei hotarari de camera. Totusi, retrimiterea in fata Marii Camere nu este acceptata de Curte decat in cazuri exceptionale.

Care este durata procedurii?

Nu exista posibilitatea de a aprecia durata medie de examinare a unei cereri. Aceasta depinde de tipul cererii, formatiunea judiciara careia i se atribuie, rapiditatea cu care partile raspund la solicitarile Curtii si multi alti factori. Curtea examineaza cererile intr-o anumita ordine, tinand cont de importanta si caracterul urgent al problemelor ridicate de o cerere.

Astfel, cazurile cele mai grave sau care indica existenta unor probleme la scara larga vor fi tratate cu prioritate, ceea ce explica de ce, in timp ce cererea dumneavoastra se afla inca pe rol, Curtea poate solutiona o cerere cu data introductiva mai recenta.

Sedintele publice

Sedintele publice ale Curtii se organizeaza intr-un numar restrans de cazuri de camera sau de Mare Camera (aproximativ 30 intr-un an). Daca dosarul dumneavoastra urmeaza sa fie examinat in sedinta publica, acest lucru va va fi adus la cunostinta. Toate sedintele publice sunt inregistrate si accesibile pe site-ul internet al Curtii.

INCHEIEREA PROCEDURII

Curtea poate finaliza examinarea cererilor in mai multe feluri.

  1. Cererea este respinsa¨ Dosarul este distrus

Daca la inceputul procedurii in fata Curtii sunteti contactat de Curte cu o solicitare de informatii sau documente suplimentare la care nu raspundeti sau raspundeti in afara termenului acordat, Curtea poate considera ca nu doriti sa va mentineticererea. Cazul este astfel inchis si dosarul distrus. Nu exista nicio cale de atac impotriva acestei decizii a Curtii.

¨ Cererea este radiata de pe rolul Curtii

Intr-o faza mai avansata a procedurii, dupa ce dosarul este atribuit unei formatiuni judiciare, Curtea poate decide radierea cererii de pe rol in cazul in care nu raspundeti solicitarilor Curtii in termenul stabilit, Curtea considerand ca nu doriti sa va mentineti cererea. Radierea unei cereri de pe rol poate interveni si ca urmare a unei solutionari pe cale amiabila a cazului sau in urma unei declaratii unilaterale.

Este esential asadar sa raspundeti solicitarilor Curtii in termenul fixat, confirmand astfel ca intelegeti sa va mentineti cererea si evitand distrugerea dosarului sau radierea cererii dumneavoastra de pe rolul Curtii.

¨ Cererea este declarata inadmisibila

Daca nu ati respectat una din conditiile de admisibilitate, Curtea va declara cererea dumneavoastra inadmisibila, aceasta decizie fiind definitiva.

Pronuntarea unei hotarari

Daca cererea dumneavoastra nu este declarata inadmisibila, Curtea o examineaza si stabileste daca in cazul dumneavoastra a avut loc vreo incalcare a Conventiei. In caz afirmativ, Curtea ar putea sa va acorde o compensatie baneasca pentru prejudiciul suferit. Retineti totusi ca, in nicun caz, Curtea nu va anula o decizie a instantelor nationale. Orice decizie pronuntata de un comitet este definitiva si nu poate fi contestata.

Hotararile pronuntate de o camera devin definitive la expirarea unui termen de trei luni, timp in care atat dumneavoastra, cat si Guvernul parat puteti cere retrimiterea dosarului in fata Marii Camere pentru o noua examinare a cererii. A se retine totusi ca cererile de retrimitere a dosarelor in fata Marii Camere nu sunt acceptate decat in cazuri exceptionale. Hotararile pronuntate de Marea Camera sunt definitive si fara cale de atac.

Cand o hotarare in care se constata o incalcare a Conventiei devine definitiva, Curtea transmite dosarul respectiv Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, care se ocupa de supravegherea executarii hotararilor Curtii. Procedura in fata Curtii este astfel incheiata.

0 Shares
You May Also Like