Cadourile experiente – Ce sunt si de ce sa le oferim?

0 Shares
0
0
0

Vremea cadourilor dulci sau a jucariilor nu a trecut, dar a atins o alta dimensiune. Cum ar fi ca in loc sa primesti cadou o ciocolata, sa mergi chiar in vizita la o fabrica de ciocolata si sa-ti faci singur ciocolata visurilor tale? Sau, cum ar fi, pentru copii, sa ajunga in atelierul lui Mos Craciun si sa primeasca un cadou chiar de la Mosul, intr-un taram magic? Cu siguranta mult mai bine decat daca ar primi o jucarie langa brad sau in ciorapelul de Craciun.

Cadourile experiente sunt cele care iti provoaca toate simturile

… si ti se imprima in memorie mai bine decat un simplu obiect oferit cadou. Indiferent de ce sau cate cadouri primim, atat timp cat ele sunt materiale, nu ne raman prea mult timp aproape de suflet. Cateodata dam de o carte sau un bibelou, stim ca le-am primit cadou, dar nu mai tinem minte cand si nici de la cine. Un cadou experienta este cu totul altceva. El va ramane in mintea primitorului toata viata.

Chiar daca pana si cadourile experiente sunt legate oarecum de obiecte, nu obiectul este scopul cadoului, ci experienta in sine. Am numit deja vizite la obiective care nu sunt neaparat turistice, si care se organizeaza in rare ocazii: la fabrici de tot felul, pentru a vedea cum se fabrica produsele preferate, in bucatariile restaurantelor, pentru a invata cum sa gatesti un fel de mancare gustos, sau la scolile de arte, pentru a cunoaste un maestru in ale actoriei, muzicii sau dansului.

Cadourile experiente prind din ce in ce mai mult si la noi si se ofera tuturor categoriilor de varsta, incepand cu copiii de gradinita. In ziua de astazi, parintii care isi permit nu mai serbeaza ziua celui mic acasa, ci la un atelier creativ, unde invita colegii sarbatoritului si petrec in compania Cenusaresei, a Elsei, sau a Strumfitei. Pe masura inaintarii in varsta a sarbatoritului, cresc si costurile pentru oferirea unui astfel de cadou, dar nimic nu se compara cu bucuria pe care o simte acesta cand isi “primeste” cadoul.

Idei de cadouri experiente

Printre cele mai nastrusnice idei de cadouri  experiente pentru adulti se numara: saritul cu parasuta sau zborul cu parapanta, un curs platit de invatare a unui sport, o cina la peste 50 m inaltime, bilete la un concert al artistului preferat la… cateva mii de km distanta, survolarea orasului cu elicopterul etc. Pentru a face asemenea cadouri si a fi sigur ca nu veti fi refuzat, trebuie sa cunoasteti indeaproape primitorul. Unii s-ar putea sa fie surprinsi, si nu in mod placut.

Daca vreti sa oferiti cadou o experienta si sa nu cheltuiti multi bani, ba chiar deloc, si sa impresionati totusi primitorul, puteti opta pentru o experienta de voluntariat. Ca sa fiti sigur ca sarbatoritul accepta, desi, in principiu, nu ar avea de ce sa refuze, poti sa mergi si tu; in acest fel, il vei asigura pe prietenul tau ca nu va fi singur acolo, si, in acelasi timp, iti vei oferi si tie un cadou.

Multe asociatii de voluntari si fundatii caritabile au nevoie de oameni care sa ii ajute in diverse demersuri. Puteti participa la realizarea de bratari impreuna cu copii sau la o excursie in natura alaturi de persoanele cu dizabilitati. Orice activitate de voluntariat este binevenita, atat timp cat se desfasoara in scopul promovarii intrajutorarii si pentru cresterea gradului de constientizare a unor limitari ale societatii.

Un simplu obiect oferit cadou poate sa fie, la randul sau, oferit cadou mai departe, daca primitorul are deja un exemplar din acel obiect, daca nu ii place sau din multe alte motive. O experienta nu poate fi facuta cadou mai departe, mai ales daca persoana care o ofera spune exact numele si prenumele celui care se va bucura de experienta, de aici decurgand o serie intreaga de masuri luate de furnizor.

Tatonati terenul, inainte de a alege experienta

De aceea, sfatul celor care au oferit cadouri experiente si vorbesc “din experienta” este sa discutati mai intai cu cei carora le veti oferi experienta in sine. Poate nu la modul “Anul acesta o sa te trimit la munte de ziua ta”, dar macar o discutie mai pe ocolite tot trebuie purtata. Trebuie sa te asiguri ca prietenul tau nu are anumite fobii sau frici, este disponibil in ziua (perioada) experientei si isi doreste realmente o experienta de genul celei pe care vreti sa i-o oferi.

Oricum, in cel mai rau caz, o poate schimba ulterior… si tot isi alege o experienta care i se potriveste.

 

0 Shares
You May Also Like