Ce alegem, RGB sau RGBW?

Ce alegem, RGB sau RGBW?
Intr-un display, un pixel este compus din trei subpixeli care formeaza o matrice: un albastru, un rosu si un verde. Dar ochiul uman nu percepe in acelasi mod fiecare culoare si fiecare culoare are o eficacitate diferita.

Acesta este motivul pentru care constructorii de displayuri reduc dimensiunea subpixelilor verzi si maresc dimensiunea pixelilor rosii si albastri. Este posibil ajungem sa avem pixeli cu doar doi subpixeli. In acest articol vom discuta despre cum influenteaza RGB si RGBW un display telefon mobil.

Acesta este cazul placilor AMOLED cu o matrice Samsung RGBG PenTile. Jumatate din pixeli sunt albastri si verzi atunci cand cealalta jumatate este verde si rosie. Displayurile cu rezolutii inalte sunt, prin urmare, mai usor de fabricat, dar rezolutia anuntata este atinsa numai de subpixeli verzi, albastri iar cei rosii sunt cu jumatate mai multi.

Aceasta nu este o problema pentru fotografii si videoclipuri, dar poate cauza probleme de lizibilitate pentru text. Dar cele mai recente Samsung Galaxy S6 si S7, care utilizeaza aceasta tehnologie, nu sunt afectate de aceasta problema datorita rezolutiei foarte mari (mai mare de 550 dpi). Acest efect ar putea fi gasit pe Motorola Droid RAZR datorita rezolutiei sale mai mici (312 dpi).

O alta tehnologie, Penguide RGBW, se aplica ecranelor LCD. Acesta este acelasi principiu ca si pentru ecranele AMOLED: fiecare pixel utilizeaza numai 2 subpixeli. Fie subpixeli albi si albastri, fie subpixeli rosii si verzi. Exista 33% subpixeli colorati mai putini.

Avantajul este ca subpixelul alb permite utilizarea  mai multor lampi, sporind luminozitatea ecranului si permitand o scadere a consumului. Dar problema ramane aceeasi ca si pentru Penguin RGBG, ecranul trebuie sa aiba o rezolutie inalta pentru a nu percepe o problema de claritate.

Ecranele fara margini

Este visul celor mai multora dintre noi, de a avea un terminal echipat cu un ecran care sa preia toata fata telefonului, fara margini vizibile si frontiere. Dar acest lucru nu este posibil de cele mai multe ori din mai multe motive. Ecranele sunt in prezent compuse din mai multe straturi care trebuie lipite impreuna.

Sunt si locuri in care carcasa trebuie sa existe si uneori sa se suprapuna peste marginile ecranului. De asemenea, trebuie sa existe marginile pentru a tine ecranul fix in telefon, prins in carcasa. In cele din urma, fragilitatea ecranului necesita protejarea sa cu ajutorul unei frontiere.

Dar este sigur ca cineva va ajunge la ecrane fara nici o margine, constructorii mergand in aceasta directie si se vor depasi complet obstacolele care nu sunt imbatabile.

Multe tehnologii pentru ecran exista pentru a permite smartphone-urilor noastre si altor dispozitive conectate sa aiba o autonomie mai mare decat o singura zi. Acesta este cazul pentru produsele de protectie solara Wysips dezvoltate de compania franceza Sunpartner Technologies.

Ei sunt prezenti in urmatoarea versiune a smartphone-ului TAG Heuer, Meridiist. Este de fapt un filtru care se lipeste sub ecran si permite celulelor fotovoltaice sa capteze o parte din lumina (artificiala sau naturala) pentru a reincarca bateria smartphone-ului. Filtrul permite trecerea a 90% din lumina emisa de display, ceea ce poate afecta luminozitatea si redarea culorilor.

Arata-le si prietenilor tai!

Citeste si alte postari

See all posts