Cum a evoluat piata imobiliara in anul 2014?

Cum a evoluat piata imobiliara in anul 2014?

0 Shares
0
0
0

Investitiile imobiliare inregistrate in prima jumatate a acestui an sunt estimate la 432 milioane de euro, valoare  mai mare decat orice alta estimare anuala inregistrata din 2008 pana in prezent.

Tranzactiile imobiliate prin vanzari apartamente si case au crescut seminficativ datorita programelor de finantare garantate de stat.

Cresterea economica sustinuta dar si interesul investitorilor straini pentru piata imobiliara din Romania pot face ca anul 2014 sa fie unul de referinta. Volumul tranzactiilor imobiliare din prima jumatate a acestui an este cu 53% mai mare decat aceeasi perioada a anului 2013. Cea mai mare tranzactie imobiliara a fost achzitionarea de catre BCR a proiectului Silver Mountain – un proiect compus din hotel si spatii rezidentiale din Poiana Brasov, pentru suma de 50 milioane de euro.

[adsenseyu1]

62% din tranzactiile imobiliare din acest an s-au efectuat pe segmentul birouri. O tranzactie mare este cea in care AUCHAN a achizitionat spatiul in care opereaza hypermarketul din Pitest pentru suma de 19 milioane de euro.

Crestere economica a acestui sector se bazeaza in special si pe flexibilitatea de a oferi finanatare a bancilor. Totodata a crescut si numarul bancilor care ofera finantari imobiliare, astfel numarul potentialilor cumparatori a inregistrat o crestere semnificativa.

Pe piata spatiilor comerciale nu a fost inaugurat nici un nou centru comercial in prima jumatate a anului 2014 in vreme ce in anul 2013 s-au dat in folosinta aproximativ 128.00 de mp la nivelul intregii tari. Sunt previzionate inaugurarea a doua centre comericale pana la sfarsitul anului : in Targu Jiu : Shopping City Targu Jiu (27.000 mp) si in Bucuresti : Vulcan Value Center (35.000 mp).

Chiar daca in acest sector cifrele sunt la cel mai scazut nivel de dupa 2005, investitorii isi recapata incredere in piata din Romania si reiau constructia unor proiecte incepute inainte de criza. Se asteapta astfel o crestere a sectorului spatiilor comerciale in anul 2015 sai 2016.

Pe piata spatiilor industriale se preconizeaza ca un numar mare de proiecte aflate in constructie se vor finaliza pana la sfarsitul acestui an. In toata tara s-au inchiriat aproximativ 41.000 mp spatii industriale, cu 21% sub nivelul inregistat in anul 2013. 70% din acestea au reprezentat cereri de spatii noi, restul reprezentand renegocieri sau innoiri de contracte.

[adsenseyu1]

La nivelul intregii tari se inregistreaza un stoc anual de aproximativ 1.8 milioane de mp de spatii industriale, spatiile de pe langa capitala reprezentand cea mai mare parte, aproximativ 1 milion mp. Tot aici s-a inregistat singura  inaugurate de spatii industriale din acest an : 3.000 de mp in Otter Logistics Park.

Piata spatiilor hoteliere a fost afectata de criza economica. S-au inchis un numar semnificativ de unitati de cazare. In prezent 60% din stocul total al unitatilor de cazare sunt clasificate la 4 stele, unitatile clasificate la 5 stele reprezinta 22% iar cele de 3 stele reprezinta 18%. Relansarea economica, flexibilitatea bancilor in oferirea creditelor dar si interesul investiotrilor straini sunt atuurile cu care piata hoteliera se va relansa.

Din 2007 pana in prezent s-au inregistrat un numar mic, aproape nesemnificatv, de tranzactii hoteliere. In anul 2013 35% din actiunile JW Marriott Grand Hotel din Bucuresti au fosta achizitionate de catre Bank of Cyprus pentru suma de 13 milioande de euro. O alta tranzactie este cea in care omul de afaceri Dan Adamescu a intrat in posesia unui procent din actiunile InterContinental Bucuresti.

Pentru a va face o privire de ansamblu asupra preturilor din piata imobiliara va invitam sa consultati oferta unuia dintre cele mai importante siteuri de profil din tara : Galaxyimob.ro.

0 Shares
You May Also Like