Cum se efectueaza incarcarea cu freon a unei masini?

0 Shares
0
0
0

Cum se efectueaza incarcarea cu freon a unei masini?
Mai mult ca sigur exista o multime de proprietari de autoturisme care folosesc in fiecare zi aerul conditionat sau clima cu care este dotat autoturismul pe care il detin, insa care habar nu au ca freonul este cel care le ofera aerul rece in masina.

Ei bine, freonul este o substanta chimica sau un compus chimic care are rolul de a vaporiza la temperaturi foarte hoase, mult mai joase decat incaperea care se vrea a fi racita. Mai bine spus, freonul are ata temperatura de fierbere cat si temperatura de vaporizare mi mici decat temperatura suprafetei care se doreste a fi racita.

In ceea ce priveste evaporarea si fierberea, trebuie mentionat faptul ca acestea sunt doua procese ale vaporizarii, iar astfel un lichid isi schimba starea in gaz. Evaporarea are loc la orice temperatura si se produce doar la suprafata unui lichid.

Referitor la fierbere, trebuie precizat faptul ca ea se produce tot in volumul lichidului, prin intermediul unui aport de energie care porneste de regula de la suprafata cea mai calda a recipientului, astfel ca bulele de vapori se vor ridica prin lichid spre suprafata superioara a recipientului.

Cat despre condensare, trebuie precizat ca acesta este un proces invers al evaporarii, iar efectul sau este reprezentat de trecerea unui gaz in stare solida.

Lasand la o parte toate aceste procese, trebuie mentionat faptul ca o masina poate sa ofere aer rece doar in momentul in care instalatia sa contine suficient freon.

Ei bine, referitor la procedura de incarcare cu freon auto a instalatiei de aer conditionat a masinii, trebuie mentionat faptul ca aceasta presupune cateva etape precum: umplerea instalatiei cu freonul necesar recomandat de catre producator pentru modelul autoturismului, completarea cu uleiul necesar extras din instalatie la pasul anterior, si nu in ultimul rand verificarea presiunii in instalatie.

Proprietarii de autoturisme care au de gand sa isi incarce instalatia de aer conditionat a masinii cu freon, ar trebui sa isi indrepte atentia numai si numai spre service-urile auto autorizate RAR, datorita faptului ca acestea dispun de aparatura specializata, dar si de personal calificat.

Un detaliu foarte important care trebuie amintit aici este acela ca dupa ce se efectueaza incarcarea cu freon auto a instalatiei de climatizare, vor trebui efectuate testele de functionare, pentru a se verifica parametrii instalatiei in sarcina.

Odata efectuat acest pas, se recomanda si igienizarea aerului conditionat. In ciuda faptului ca multi soferi evita aceasta procedura, trebuie mentionat faptul ca instalatia trebuie igienizata deoarece reprezinta in timp o sursa de microbi si de infectie.

Un amanunt foarte interesant este acela ca sistemul de climatizare auto trebuie igienizat odata la 1-2 ani. Acest proces se efectueaza datorita introducerii in instalatie a unui agent special de tip aerosol, care are rolul de a calatori in tot sistemul de AC al masinii, si de a produce igienizarea instalatiei dar si indepartarea tuturor mirosurilor neplacute.

Asadar, cei care isi doresc ca masina lor sa le ofere mereu aer conditionat, cu siguranta trebuie sa isi duca masina la un service auto pentru o incarcare cu freon a instalatiei de aer conditionat a masinii.

0 Shares
You May Also Like