Despre ecranele capacitive si grila cu infrarosu

0 Shares
0
0
0

Despre ecranele capacitive si grila cu infrarosu
Nu este necesar sa mai explicam ce este acela un display tableta pentru ca toti cei care au o tableta sau chiar un telefon cu ecran tactil stiu despre ce vorbim.

Este important sa stiti insa ca sunt mai multe tipuri de ecrane si vom incepe prin a va prezenta principalele mecanisme ale unui ecran capacitiv si apoi vom spune putin si despre grila cu infrarosu. Un display capacitiv poate functiona in functie de mai multe tipuri de capacitati dupa cum urmeaza.

Capacitate reciproca

Aceasta este o abordare PCT comuna, care face uz de faptul ca cele mai multe obiecte conductive sunt capabile sa stocheze o sarcina daca sunt foarte aproape impreuna. In cazul senzorilor capacitivi reciproci, un condensator este in mod inerent format din traseul de linie si de coloana la fiecare intersectie a retelei.

O matrice de 16-pe-14, de exemplu, ar avea 224 condensatori independenti. O tensiune este aplicata randurilor sau coloanelor. Aducerea unui pix sau a unui stylus conductiv in apropierea suprafetei senzorului modifica campul electrostatic local care reduce capacitatea reciproca.

Modificarea capacitatii in fiecare punct individual al retelei poate fi masurata pentru a determina cu precizie locatia atingerii prin masurarea tensiunii in cealalta axa. Capacitatea reciproca permite functionarea multi-touch in cazul in care degetele, palmele sau pixurile care fac atigeri multiple pot fi urmarite in acelasi timp.

Auto-capacitate

Senzorii de auto-capacitate pot avea aceeasi retea X-Y ca si senzorii de capacitate reciproca, dar coloanele si randurile functioneaza independent. Cu autocapacitate, sarcina capacitiva a unui deget este masurata pe fiecare coloana sau rand cu ajutorul unui contor de curent.

Aceasta metoda produce un semnal mai puternic decat capacitatea reciproca, dar nu reuseste sa repereze cu exactitate mai mult de un deget, ceea ce duce la “ghosting”, sau la detectarea localizarii necorespunzatoare.

Utilizarea stilurilor pe ecrane capacitive

Ecranele tactile capacitive nu trebuie neaparat sa fie operate de un deget, dar pana de curand sticlele speciale necesare erau destul de scumpe pentru cumparare. Costul acestei tehnologii a scazut considerabil in ultimii ani, iar stilurile de capacitate sunt acum disponibile pe scara larga pentru o incarcare nominala si adesea oferite gratuit cu accesorii mobile.

Grila cu infrarosu

Un touchscreen infrarosu utilizeaza o serie de LED-uri cu infrarosu X-Y si perechi de fotodetectoare in jurul marginilor ecranului pentru a detecta o intrerupere a tipului de fascicule LED. Aceste fascicule LED se incruciseaza reciproc in modele verticale si orizontale.

Acest lucru ajuta senzorii sa preia locatia exacta a atingerii. Un beneficiu major al unui astfel de sistem este acela ca poate detecta in mod esential orice intrare, inclusiv un deget, degetul cu manusi, stiloul sau pixul.

Este utilizat in general in aplicatii in aer liber si sisteme de puncte de vanzare, care nu se pot baza pe un conductor (cum ar fi degetul gol) pentru a activa ecranul tactil. Spre deosebire de ecranele touchscreen capacitive, touchscreen-urile infrarosii nu necesita niciun model pe sticla, ceea ce sporeste durabilitatea si claritatea optica a sistemului global.

Ecranele tactile infrarosii sunt sensibile la murdaria / praful care pot interfera cu fasciculele IR si pot suferi de parallax in suprafete curbe si de apasari accidentale atunci cand utilizatorul isi deplaseaza degetul pe ecran in timp ce cauta elementul care urmeaza sa fie selectat.

0 Shares
You May Also Like