Despre imprimante si tehnologii de imprimare

Despre imprimante si tehnologii de imprimare

0 Shares
0
0
0

Despre imprimante si tehnologii de imprimare
Imprimantele termice functioneaza prin incalzirea selectiva a regiunilor de hartie speciala sensibila la caldura. Un cartus laser  este utilizat des la aceste imprimante.  Imprimantele termice monocrome sunt utilizate in case de marcat, ATM, distribuitoare de benzina si unele aparate de fax mai vechi necostisitoare. Culorile pot fi obtinute cu hartie speciala si temperaturi diferite si rate de incalzire pentru diferite culori; aceste foi colorate nu sunt necesare in printarea alb-negru. Un exemplu este Zink (un portmanteau de “cerneala zero”).

Tehnologii de imprimare uzate si speciale

Urmatoarele tehnologii sunt fie invechite, fie limitate la aplicatii speciale, desi cele mai multe dintre ele au fost, la un moment dat, utilizate pe scara larga.

Impact imprimante

Imprimantele Impact se bazeaza pe un impact fortabil pentru transferul de cerneala catre medii. Imprimanta de impact utilizeaza un cap de tiparire care atinge suprafata benzii de cerneala, apasand panglica de cerneala pe hartie (similara actiunii unei masini de scris) sau, mai putin frecvent, loveste partea din spate a hartiei, apasand hartia impotriva panglicii de cerneala (de exemplu, IBM 1403). Toate, cu exceptia imprimantei matrice, se bazeaza pe utilizarea de caractere complet formate, formatele de formular care reprezinta fiecare dintre caracterele pe care imprimanta a fost capabila sa le imprime. In plus, majoritatea acestor imprimante s-au limitat la tiparirea monocroma sau, uneori, in doua culori, intr-o singura imprimare de tip unica, desi boldingul si sublinierea textului ar putea fi realizate prin “overstriking”, adica imprimand doua sau mai multe impresii in aceeasi pozitie de caractere sau usor de compensat.

Variantele imprimantelor includ imprimantele derivate de la masina de scris, imprimantele derivate de la teletypewriter, imprimantele daisywheel, imprimantele matrice si imprimantele de linie. Imprimantele cu matrice Dot raman in uz comun in intreprinderi unde sunt tiparite formulare multi-parte. O prezentare generala a tiparirii impactului  contine o descriere detaliata a multor tehnologii utilizate.

Imprimante derivate de la masini de scris

Mai multe imprimante diferite de calculator erau doar versiuni controlate de calculator ale masinilor de scris electrice existente. Imprimantele Friden Flexowriter si IBM Selectric au fost cele mai comune exemple. Flexowriterul a fost tiparit cu un mecanism conventional de tip de bara, in timp ce Selectric folosea bine-cunoscutul mecanism de imprimare “minge de golf de golf” al IBM. In ambele cazuri, forma de scrisoare a lovit apoi o panglica care a fost presata pe hartie, imprimand cate un caracter la un moment dat. Viteza maxima a imprimantei Selectric (cea mai rapida dintre cele doua) a fost de 15,5 caractere pe secunda.

Imprimante derivate din teletypewriter

Teleprinterul obisnuit ar putea fi usor interfatat cu computerul si a devenit foarte popular, cu exceptia acelor computere fabricate de IBM. Unele modele au folosit o “cutie de tip” care a fost pozitionata, in axele X si Y, printr-un mecanism, iar forma scrisa selectata a fost lovita de un ciocan. Altii au folosit un cilindru tip in mod similar cu masinile de scris Selectric folosite de tipul lor. In ambele cazuri, formularul de scrisoare a lovit apoi o panglica pentru a imprima formularul. Cele mai multe teleprintoare au operat la zece caractere pe secunda, desi cateva au obtinut 15 CPS.

 

0 Shares
You May Also Like