Dieta fara gluten

4 Shares
0
0
4

Se pare ca in ultimii ani de zile, in Romania este o moda ca persoanele sa isi indrepte atentia spre alimente fara gluten, insa ce foarte putina lume stie, si ce conteaza foart emult, este faptul ca dieta fara gluten reprezinta un tratament.

Mai exact, alimentele fara gluten reprezinta singura modalitate pentru ca persoanele care sufera de o boala celiaca sa se poata trata. Aceasta boala se declanseaza in cazul persoanelor care sunt predispuse genetic la intoleranta la gluten.

Cat despre gluten, trebuie facuta precizarea ca este o proteina care se gaseste in mod special in grau, in secara si in orz, insa glutenul se poate gasi si in diferite alte alimente sau produse precum sosul de soia, bere, branza cu mucegai albastru sau in orice alt produs de panificatie.

Trebuie precizat faptul ca foarte multe persoane nu se informeaza putin inainte de a-si cumpara alimente fara gluten, si isi cumpara de capul lor astfel de alimente. Unii iau de bune exemplele vedetelor din strainatate care consuma alimente fara gluten.

Foarte multe persoane nu stiu insa ca vedetele din strainatate care au renuntat complet la gluten au facut-o la cerinta medicului, si pentru ca au suferit de o boala celiaca.

In schimb, persoanele care sunt perfect sanatoase si care nu au intoleranta la gluten, cu siguranta daca vor trece pragul unui cabinet medical, nu vor fi niciodata sfatuite sa consume doar alimente fara gluten.

In cazul in care organismul este perfect capabil sa asimileze glutenul, medicul va recomanda consumul alimentelor bogate in aceasta proteina.

Plus de asta, persoanele care se gandesc sa renunte definitiv la alimentele care contin gluten, trebuie sa se gandeasca si la faptul ca nu isi vor mai hrani corpul cu fibrele, cu fierul, cu calciul si fosforul, cu zincul sau cu vintaminele (B1, B3 si B12) de care corpul are nevoie.

Mai mult decat atat, toate persoanele care isi doresc sa manance fara gluten, trebuie sa stie ca pe foarte multe produse din supermarket se gaseste eticheta conforma carora acestea nu ar avea gluten in compozitia lor, insa ele sunt pline de zahar si de grasimi, iar aceste alimente pot provoca cresterea in greutate si nu slabirea.

Asadar, persoanele care isi doresc un stil de viata sanatos, nu trebuie sa se lase vrajite de efectul fara gluten, mai ales in conditiile in care sunt perfect sanatoase iar organismul lor suporta perfect glutenul.

Cat despre persoanele care chiar nu trebuie sa consume gluten, deoarece sufera intr-adevar de boala cealica, este important de precizat ca acestea ar fi indicat sa consume cat mai multe fructe, legume, carne, peste si fructe de mare, lactate, orez, fasole, cartofi, linte, nuci si seminte, cereale fara gluten si bauturi fara gluten.

In ceea ce priveste cerealele fara gluten, acestea ar fi porumbul, meiul, inul, hrisca, quinoa, chia, ovazul fara gluten, faina de nuci, tapioca.

Cat despre bauturile fara gluten, acestea ar fi sucurile de fructe, sucurile carbogazoase, cidrul, vinul, lichiorul, siropurile sau chiar si bauturile spirtoase.

Toate aceste produse se pot gasi in magazinele alimentare sau in supermarket-uri.

4 Shares
You May Also Like