Mituri despre bateria telefonului

0 Shares
0
0
0

Mituri despre bateria telefonuluiIstoria telefonului mobil a adus in discutie o sumedenie de lucruri care si acum au ramas in memeoria noastra si ne gandim cat de necunoscatori eram in primii ani de utilizare a telefonului mobil.

La inceput telefoanele mobile erau dotate cu baterii a caror autonomie depasea in unele cazuri zece zile si tocmai de aceea erau atat de mari.

Inca de la inceput s-au vehiculat tot felul de mituri despre incarcarea bateriei, utilizarea telefonului si a aparaturii pentru incarcare, ba mai multe metode reparare a bateriei epuizata care nu putea fi decat inlcuita.

Acumulatorii NiCd ,nichel- cadmiu , prezinta o fiabilitate si o durata de viata foarte lunga. Pentru o perioada foarte indelungata , de mai bine de 50 de ani au fost folositi la aparatura portabila. Pana in anii ‘90 cand au intrat pe piata acumulatorii NiMh , nichel-metal-hybrid.

Acestia au preluat multe din carcateristicile NiCd dar au avut multe imbunatatiri in ceea ce priveste autodescarcarea, dezvoltarea efectului de memorie si bineinteles toxicitatea datorita eliminarii cadmiului din componenta. Tocmai de aceea bateria NiMh a fost numita prietenoasa mediului.

Ambele tipuri sunt insa carcaterizate de un grad destul de mare de autodescarcare.

Acumulatorii Li-Ion produc energie la fel celor de tipul NiMh insa cantaresc cu 30% mai putin, devenind asftel recomandati pentru utilizarea dispozitivelor portabile precum telefoane mobile, lanterne, camere video.

In prezent acest tip de acumulator a devenit sursa standard de incarcare a dispozitivelor portabile si sunt utilizati in multe domenii.

Datorita masei atomice  scazute de litiu, acestia au o densitate de acumulare a energiei mai mare.

Bateriile de tipul Li -ion nu sufera pierderi de memorie asemeni modelelor de baterie utilizati anteriori si astfel nu este obligatoriu sa fie incaracte cand telefonul s-a inchis.

Probabil in timp, telefonul lasat sa se descarce complet si apoi doar incarcat face ca bateria sa isi piarda unele proprietati si sa devina mai instabila.

Bateria are un numar finit de cicluri de incarcare si de aceea o descarcarea completa si incarcacarea pot scadea considerabil capacitatea ei initiala.

Desi s-a vorbit mult despre incarcarea telefonului peste noapte si cele mai multe sfaturi au dus inspre ideea de a nu lasa dispozitivul la incarcat toata noaptea, carcateristicile inteligente ale bateriilor din ultimii ani doboara mitul conform caruia bateria va fi ucisa de acste incarcari peste noapte.

Telefoanele inteligente de noua generatie opresc incarcarea, respectiv furnizarea de curent electric catre baterie si deci nu exista niciun risc de supraincarcare care sa produca daune bateriei. De exemplu o baterie Huawei de 3000 mAh se incarca undeva pana la 48% in nu mai mult de cinci minute.

Despre utilizarea telefonului pe timpul incarcarii s-au adus o serie de argumente contra insa nu afecteaza cu nimic utilizarea telefonului, riscul de electrocutare sau incarcarea optima. Singurul inconvenuent este acela al prelungirii timpului de incarcare datorita faptului ca ecranul este un mare consumator de energie.

Incaracarea bateriei cu incarcatorul achizitionat in pachetul initialal telefonului este varianta de dorit insa nu este unica si chiar daca unele incarcatoare de pe piata de consum nu sunt de calitate putem opta pentru achizitionarea unui incarcator produs de o companie cu licenta si care sa fie compatbil cu telefonul.

Chiar si in cazurile utilizarii unui incarcator contrafacut singura diferenta este durata incarcarii mai mare.

Desi tehnologia ne arata de la o zi la alta schimbari majore suntem tentati sa credem si sa aplicam in cele mai multe situatii tot felul de sfaturi si idei pe care le auzim.

De fapt cautam sfaturi in ceea ce priveste autonomia bateriei sau incarcarea corecta a acesteia in incercarea de a rezolva vesnica problema a telefonului descarcat.

Uitand ca au fost demontate deja cateva dintre cele mai cunoscute mituri despre incarcare, utilizarea telefonului pe timpul incarcarii, descararea completa sau doar pana la 20%, incarcarea completa sau pana la 80% si multe alte lucruri pe care le auzim.

Cunoscand carcateristicile bateriei de tipul Li-Ion precum si carcatersitcile smartphone-ului de ultima generatie situatia pare mai linistitoare.

Adica, bateria telefonului isi va respecta numarul de cicluri de incarcare, autonomia ei va fi aceeasi indiferent de durata incarcarii sau procentul afisat.

Trebuie inteles faptul ca utilizarea intensa a telefonului atrage dupa sine decarcarea rapida a bateriei, respectiv terminarea numarului de ciclu de incarcari si in final inlocuirea.

0 Shares
You May Also Like