Cum alegem o sapca?

0 Shares
0
0
0

Sepcile sunt accesorii pe care le pot purta atat femeile cat si barbatii sau chiar si copiii, dat fiind faptul ca exista pe piata in prezent sepci pentru femei, sepci pentru barbati, sepci pentru copii, sepci unisex sau chiar si foarte multe modele de modele sepci personalizate.

Chiar daca in clipa de fata purtam aceste accesorii, mentionam faptul ca ele au o istorie bogata in spate, dat fiind faptul ca majoritatea cercetarilor arata ca apca este o inventie englezeasca, care a luat nastere undeva prin secolul al XIV-lea. Aici sepcile mai intai au fost purtate de catre clasa muncitoare, pentru ca mai apoi si cei din inalta societate sa isi indrepte atentia spre aceste accesorii.

In Statele Unite ale Americii, sepcile erau purtate in orice context, de catre toata lumea, indiferent de statutul social. In mod deosebit, jucatorii de baseball purtau sapca, din cauza faptului ca meciurile se desfasurau pe timpul zilei.

Asadar, inca din acele timpuri si pana in prezent sepcile se purtau. Daca doriti sa alegeti o sapca, iarta care sunt componentele acesteia:

Cozorocul – aceasta este partea tare din cadrul sepcii si este totodata acea parte care protejeaza utilizatorul de razele soarelui. Cozorocul este partea care ajuta foarte mult sportivul sa aiba o mai buna vizibilitate oferind umbra de care au foarte mare nevoie ochii. In ceea ce priveste cozorocul mentionam faptul ca acesta poate fi plat, curbat sau semi-curbat.

Paneluri – acestea sunt sectiuni semisferice care, unite, formeaza calota sepcii. Panelurile se unesc in varf printr-un buton asortat. Unele sectiuni vin confectionate din materiale care permit circulatia aerului, alte paneluri includ orificii de aerisire. Precizam faptul ca exista si sepci fara paneluri, acestea fiind fabricate dintr-o singura bucata de material.

Banda de ajustare – aceasta este o alta componenta a sepcii si vine atasata in spatele panelurilor avand scopul de a regla dimensiunile sepcii in functie de marimea si forma capului persoanei care o poarta.

Banda interioara anti-transpiratie – aceasta componenta pentru cei care nu stiu, este acea bucata de material care se regaseste in interiorul sepcii, de la baza calotei si care atinge capul.

Banda interioara anti-transpiratie ca beneficii: rezistenta la umezeala, confort sporit in utilizare si in foarte multe cazuri contribuie la reducerea temperaturii cu 5 grade sau mai mult.

Din ce materiale se pot confectiona sepcile?

De obicei, in momentul in care discutam despre sepci, precizam ca acestea pot fi confectionate din diferite materiale precum bumbac pieptanat lana, insa pe piata se pot gasi si sepci din poliester. Pentru a se putea obtine o aerisire eficienta, sapca poate fi prevazuta cu cateva orificii in material sau poate fi prevazuta cu anumite sectiuni care pot fi realizate din plasa.

Unele sepci pot fi de-asemenea confectionate din tesaturi spalate de mai multe ori, tocmai datorita faptului ca se doreste ca acestea sa ofere un aspect uzat. Pentru activitatile spotive, aceste accesorii speciale sunt confectionate din diferite materiale subtiri, care sunt rezistente la umezeala. Exista chiar si sepci din plastic ideale pentru sportivi.

Structura fixa sau nu

O sapca care are structura fixa este oarecum inflexibila si tine calota in aceiasi forma chiar si daca sapca nu este utilizata. O sapca fara structura este moale si flexibila, iar unul dintre avantaje este acela referitor la calota, care isi pierde forma atunci cand aceasta nu este purtata.

Din acest motiv, sapca poate fi pliata si depozitata in geanta, fara a se deteriora. Exista insa si numerosi producatori care le ofera clientilor o solutie de mijloc, si anume sepci cu structura moale si structurata (denumita de unii usor structurata).

Cu paneluri sau fara

Diferenta in cele doua topuri de spci consta in faptul in cazul primei sepci, calota este formata din mai multe sectiuni, in timp ce in cazul celei din urma sapci, calota este fabricata doar dintr-o singura bucata de material. Tinand cont de acest aspect, iti poti alege sapca in functie de preferinte, si in functie de locul si publicul careia i te adresezi.

Cu marime ajustabila sau nu

Sepcile promotionale dispun de o banda ajustabila in partea din spate care permite modificarea dimensiunilor. In ceea ce priveste sepcile fixe, acestea sunt ideale pentru activitatile sportive.

Tipuri de sepci

  • Snapback – acestea sunt sepci cu inchidere pe partea din spate si care au cozoroc drept, calota inalta, ajustabila;
  • Dad hat – acestea sunt sepci fara structura, care au cozoroc curbat, calota joasa, ajutabila;
  • Fitted hat – acestea unt sepcile care au cozoroc curbat sau drept, si care structura, calota inalta si neajustabila.
0 Shares
You May Also Like