Moda secolului XX in Franta tipologii si caracteristici

0 Shares
0
0
0

Dupa al doilea razboi mondial,  Dior a revolutionat aspectul in moda, dar productia este marcata mai ales de emanciparea corpului feminin, pregatita de Paul Poiret si Coco Chanel in urma cu 30 de anii. Democratizarea imbracamintii merge mana in mana cu proliferarea miscarilor de moda pentru adolescente, inseparabile de tendintele muzicale.

Nu mai este atat de usor sa reduci moda la prestigiul unei elite definite, fie a spectacolului, fie a preocuparii pentru distinctie in sensul sociologic al termenului. Acum sunt produse cele mai interesante rochii lungi.

Datorita presei, caste spectaculoase, stele, artisti si, in cele din urma, supermodeluri mult mai tarziu, ofera societatii modele de consum.

Se poate observa, intr-adevar, ca purtarea acestui tip de  imbracaminte sau a acestui accesoriu devine adesea la moda, dupa ce o personalitate (oameni, actor, supermodel etc.) au purtat-o. Acesta este modul in care multe haine la moda au devenit de fapt la moda.

De exemplu:

Imbracatul tricoului s-a dezvoltat rapid dupa ce actorii de film John Wayne, Marlon Brando si James Dean au purtat tricoul la televizor. Audienta a fost socata la inceput, acceptand in timp. Brooke Shields a ajutat la lansarea brandului Calvin Klein cu faimoasa sa fraza: “Stii ce se afla intre blugi si mine? “.

Purtarea bikinilor a avut o crestere foarte importanta in 1956, cand Brigitte Bardot i-a facut populari in film si a creat femeia  care a purtat aceste piese zilnic.

Geanta proiectata de compania Hermes a devenit foarte la moda sub numele de geanta Kelly dupa ce ea a fost purtata de printesa Grace Kelly. Fotografia publicata de revista Life din 1956, care a aratat ca Grace Kelly isi ascunde sarcina in spatele unei genti mari de la Kelly, a fost  originea acestui trend.

In anii ’60, uniformitatea a fost mai evidenta decat dorinta de a se distinge, care a servit la o retea interpretativa a sociologilor de moda, dupa Georg Simmel (1904). Moda franceza este puternic influentata de Londra si Swinging Londra. Saint Laurent si Courrèges impun noi tendinte care vor marca profund urmatoarele decenii. Ciorapi, apoi blugi triumf in Franta.

In curand devine uniforma mondiala pentru tineret, baieti si fete. Paradoxal, aceasta este o modalitate de a revendica individualitatea si relaxarea prin respingerea imbracamintei “burgheze”. Pantalonii sunt acum o imbracaminte pentru femei.

In anii 1970, moda americana Hippie si apoi punk mode au influentat mai tarziu lumea, inclusiv Franta. Inspiratia americana are prioritate fata de moda stradala si va atinge varful in anii 1980.

In anii 1980, o noua generatie de creatori a iesit din public si a revolutionat: Gaultier, Alaïa, Montana, Mugler … Diferentierea isi recapata drepturile.

Cu toate acestea, concursul infatisarii pare sa se estompeze in favoarea eclectismului inspirat de muzica mondiala. Retineti, de asemenea, succesul imbracamintei sport americane: trening, tricou, pantofi  moi, precum si revenirea la elementele de moda din anii 1980.

In cele din urma, in anii 2000, doua tendinte antinomice par sa prevaleze in paralel: importanta absoluta a marcilor, pe de o parte, si provocarea radicala a acestora, pe de alta parte.

De fapt, importanta aspectului imbracamintei se diminueaza, in timp ce marca, o expresie a puterii de cumparare a consumatorului si a imaginii sau filozofiei vietii pe care o identifica, motiveaza tot mai multi oamenii.

0 Shares
You May Also Like