Motocultor vs. motosapa

0 Shares
0
0
0

Motocultor vs. motosapaDaca una dintre activitatile pe care le desfasori este agricultura, atunci cu siguranta stii cat este de important sa ai la dispozitie utilaje care sa iti usureze munca, iar acestea sunt motocultoarele si motosapele, despre care puteti afla mai multe detalii in continuarea acestui articol.

Diferenta dintre motocultor si motosapa

Motosapa de exemplu este o masina care are transmisie melcata, a carei freze nu au o latime mai mare de 50 de centimetri; si pe care pot fi atasate tot felul de accesorii astfel incat lucrarea si intretinerea solului sa fie simplificate.

Motosapele sunt utilaje de mici dimensiuni, sunt usoare in comparatie cu motocultoarele de pe www.rabota.ro, si sunt echipate cu motoare in 4 timpi. Aceste utilaje de gradina se folosesc cu scopul de a marunti solurile usoare. Poti sa folosesti o motosapa atunci cand vrei sa maruntesti solurile din sere, gradini sau solarii.

Motocultorul se foloseste in acelasi scop ca si motosapa (si nu numai), dar acesta are o priza de putere mai mare. Din acest motiv, unui motocultor ii vei putea atasa mai multe accesorii decat unei motosape.

Dat fiind faptul ca un motocultor poate suporta mai multe accesorii atasate in comparatie cu o motosapa, acesta este potrivit pentru o gama mai mare de activitati.

Ce rol au cele doua utilaje in gradina?

In ceea ce priveste motocultorul, acesta este util pentru formarea canalelor (santurilor) pentru seminte, pe care mai apoi le si acopera dupa ce sunt depuse semintele. Acest utilaj are avantajul de a dispune de functia de dozare si plantare.

Motocultorul este ideal pentru suprafete mari de teren (in comparatie cu motosapa care poate fi potrivita pentru gradini, sere sau solarii). Acesta poate marunti pamantul la o adancime mai mare decat o motosapa.

Indiferent ca trebuie sa marunteasca un sol moale, tare sau pietros; motocultorul poate face fata cerintelor fara probleme. Trebuie facuta insa precizarea ca motocultoarele sunt mai grele decat motosapele, dat fiind faptul ca tractiunea este facuta pe o singura axa. Acest lucru inseamna ca persoana care utilizeaza motocultorul trebuie sa depuna mai mult efort.

Motocultoarele sunt potrivite pentru suprafete mai mari de teren, pot fi folosite si in scop profesional, iar din acest motiv sunt si mai costisitoare decat motosapele.

Ingrijirea motocultorului

La fel ca orice alt utilaj, pentru a avea o durata indelungata de viata, si pentru a functiona in permanenta la capacitate maxima, motocultorul trebuie intretinut in mod corespunzator. Este important asadar sa va ocupati de verificarea periodica a ambreiajului si a filtrului de aer.

Asigurati-va de-asemenea ca atunci cand cumparati ulei pentru motocultor, il alegeti pe cel potrivit (uleiul potrivit este recomandat manualul de utilizare al uneltei, de catre producator).

Un alt detaliu pe care trebuie sa il cunoasteti si care va poate ajuta sa pastrati motocultorul la capacitate maxima, este acela de regla ambreiajul periodic, pentru a oferi un cuplu maxim.

Ingrijirea motosapei

Motosapa trebuie sa fie la randul ei ingrijita in mod exemplar, la fel ca motocultorul, pentru ca durata sa de viata sa fie una indelungata, iar performantele sale sa fie optime. Este important ca si pentru motosapa sa fie verificat periodic ambreiajul si filtrul de aer.

Periodic ar trebui ca ambreiajul sa fie reglat, astfel incat sa ofere un cuplu maxim. De-asemenea, trebuie folosit doar ulei recomandat de catre producator (in manualul de utilizare al motosapei).

Asadar, pentru suprafete de teren de maxim 1500 de metri patrati, in sere sau solarii, se poate utiliza o motosapa pentru maruntirea si prelucrarea solului. Pentru suprafete mai mari de teren, sau pentru lucrari mai complexe precum aratul solului, se recomanda achizitionarea unui motocultor de cea mai buna calitate.

0 Shares
You May Also Like