Ochiul – oglinda starii generale de sanatate

0 Shares
0
0
0

Este important sa ne amintim ca ochii sunt conectati la multe sisteme din corpul uman. Acest lucru face ca examenele oftalmologice de rutina sa devina o parte importanta a asistentei medicale preventive, indiferent de varsta sau de starea generala de sanatate.

Importanta examenelor oftalmologice

Examinarile complete ale ochilor nu inseamna numai testarea capacitatii vizuale, ci si observarea si analiza de aproape a ochiului, inclusiv a vaselor de sange si a nervilor. Toate aceste teste pot oferi indicii pretioase asupra starii generale de sanatate, unele dintre ele putand semnala conditii extrem de grave cum ar fi tumorile, anevrismele, tulburarile autoimune, boali tiroidiane, boli hepatice, scleroza multipla, Parkinson si alte afectiunie neurologice sau cerebrale.

Iata de ce un simplu examen oftalmologic de rutina va poate salva viata. Cu cat problema este detectata mai devreme, cu atat sunt sanse mai mari pentru a trata cu succes afectiunea respectiva!

Vom vedea in continuare alte cateva dintre afectiunile cele mai des intalnite si care se pot evidentia in timpul unui control de ochi.

Hipertensiuea arteriala

Medicii oftalmologi sunt adesea primii profesinonisti in domeniul sanatatii care pot detecta hipertensiunea arteriala, cauza a atator alte multe probleme. In momentul examinarii fundului de ochi, ei au ocazia sa analizeze vasele de sange din retina si pot identifica din timp riscurile unui accident vascular cerebral sau a unui atac de cord, chiar cu mult timp inainte de aparitia lor. Astfel, informatiile obtinute printr-un examen al ochilor, deseori ajuta la stabilirea unui tratament adecvat pentru pacienti, reducand considerabil riscul bolilor cardiovasculare.

Diabetul

O alta afectiune des intanita in ziua de azi, cunsocuta si ca boala secolului, este diabetul. Din nou, medicii oftalmologi sunt capabili sa vada din timp indicatorii diabetului in ochii pacientului, uneori cu mult timp inainte ca boala sa fie diagnosticata oficial. Diabetul poate deteriora vasele mici de sange din retina sau din spatele ochiului. Detectarea timpurie a diabetului printr-un examen ocular, nu numai ca scade riscurile de pierdere a vederii, dar poate sa reduca si complicatiile cum ar fi bolile de inima sau insuficienta renala.

Cancerul

Un examen de ochi complet poate identifica structuri sau cresteri neobisnuite in ochi, posibile simptome pentru o forma rara de cancer numit melanom ocular. Acesta, daca se raspandeste, poate pune viata in pericol.

Tumori cerebrale

Tumorile cerebrale pot duce la pierderea vederii periferice sau la deteriorarea nervilor care deservesc ochii. Ele pot genera miscari anormale ale ochilor, vederea dubla si multe alte probleme de vedere.

Cancer de piele

Cancerul de piele poate fi si el detectat in urma unui examen oftalmologic. Leziunile numite carcinoame bazale celulare care pot aparea pe pleoape se pot raspandi usor in creier prin ochi.

Cat de des ar trebui sa facem examenul oftalmologic

Medicii de specialitate recomanda adultilor sa isi programeze un examen ocular odata la fiecare doi ani, iar in cazul persoanelor trecute de 65 de ani, chiar o data pe an. Copiii trebuie sa beneficieze de un exament oftalmologic la 2 ani, 5 ani si apoi anual. Bebelusii ar trebui sa aiba primul consultul oftalmologic la 6 sau 9 luni. 

Nu mai amanati si beneficiati chiar acum de consultatie gratuita oftalmologie!

0 Shares
You May Also Like