Poate un smartphone sa inlocuiasca un GPS clasic?

Poate un smartphone sa inlocuiasca un GPS clasic?

0 Shares
0
0
0

GPS-ul a devenit o tehnologie care a trecut de la un lux al comoditati, la un dispozitiv comun cuprins de toate telefoanele mobile moderne. Drept urmare, putini mai sunt aceia care doresc sa cumpere un dispozitiv separat GPS, avand in vedere ca majoritatea producatorilor de smartphone includ in software si optiunea GPS.

Adevarul este ca identificarea locatiei in care va aflati nu necesita neaparat un GPS performant. In schimb, cand vine vorba de drumetii prin padure, unde nu ai siguranta drumului, situatie este complet diferita. In functie de drumetiile interprinse, o buna echipare a telefonului este recomandata, precum achizitionarea unei huse.

Alaturi de huse iPhone, pe site-ul  MagazinGSM.ro puteti gasi si alte accesorii care va pot fi de ajutor.

La nivel de incarcare a hartilor si de disponibilitate a acestora, telefoanele smartphone au de castigat. Dispozitivele GPS precum Garmin pur si simplu preiau hartile de la autoritatea nationala a fiecarei tari si le transforma in harti topografice, care vin la un pret considerabil.

[adsenseyu1]

Accesul la aceste harti este totusi disponibil si in varianta gratuita pe alte tipuri de dispozitive. Aplicatii pe iPhone pot accesa aceleasi harti atata vreme cat sunteti conectat la internet. Mai mult decat atat, un Garmin este limitat doar la numarul  de harti care sunt descarcate pe dispozitiv, fara a avea posibilitatea de a accesa in timp real diverse servicii de cartografie.

Un smartphone, pe de alta parte, poate accesa poze din satelit de pe site-uri precum Google Maps sau Bing Maps sau alte servicii care confera fotografii din avion destul de detaliate. Asadar, prin detinerea unui smartphone, nu este necesara achizitionarea unui GPS pentru o diversitate de harti. Semnalul GPS pe un smartphone este foarte bun, chiar si atunci cand telefoanele sunt acopeite cu huse iPhone destul de rigide.

Acuratetea este foarte importanta pentru un GPS. Chiar daca poti naviga in general folosind poze din satelit si avioane, in cazul unor drumetii pe carari neoficiale, un GPS trebuie sa indice clar traseul prin paduri si munti. Cand vine vorba de acuratele in asemenea cazuri, telefoanele de tip smartphone nu prea fac fata.

[adsenseyu1]

Exista o mare posibilitate sa va aflati in mijlocul unei paduri dese cu un Garmin si un iPhone in tandem si sa descoperiti o discrepanta ce depaseste 100 de metri. Dispozitivul Garmin poate chiar sa va indice locatia undeva la 2 m mai departe de punctul real, in timp ce smartphone-ul va poate afisa o cu totul alta directie.

Acuratetea smartphone-ului in materie de utilizare a GPS-ului nu este cea mai mare problema a suplinirii unui dispozitiv dedicat. Durabilitatea bateriei este, de fapt, aspectul principal care separa cele doua dispozitive (GPS si smartphone) in ceea ce priveste utilizarea lor in mijlocul pustietatii, punct in care smartphone-ul are de pierdut.

Cand un smartphone este folosit pentru navigare, nu numai ecranul in intregime este utilizat, ci si compasul virtual, modulul GPS si reteaua de date. Toate acestea utilizate in acelasi timp determina o descarcare rapida a bateriei, ceea ce face ca o utilizare a telefonului in acest scop pe durata intregii zile sa devina aproape imposibil. Reincarcare este, din nou o problema, cand te afli in mijlocul padurii, intrucat un Garmin descarcat necesita o simpla schimbare de baterii AA.

0 Shares
You May Also Like