Scurta istorie a Egiptului

0 Shares
0
0
0

Scurta istorie a Egiptului
Dupa ce ai gasit oferte de vacante Egipt all inclusive iti recomandam sa te uiti si pe oferta  King Tut Resort Hurghada Egipt pentru ca este absolut superba. In continuare iti prezentam o scurta istorie a Egiptului pentru cazul in care inca te mai intrebi de ce sa vizitezi aceasta tara.

Avand in vedere ca istoria Egiptului incepe acum 5000 de ani, iar arheologii, lingvistii, antropologii si multi altii au scris tratate intregi despre Egipt, aceasta sectiune a ghidului nostru de calatorie din Egipt incearca sa puna piramidele la locul lor in istorie, templele in timp. contemporanul si cultura antica in context. Pentru ca in Egipt, istoria este coplesitoare.

Pe scurt, dupa ce terenurile fertile din jurul Nilului au inceput sa atraga comunitati agricole si a inceput o intelegere a comertului, Regatele au inceput sa evolueze. Acum sunt impartite in trei perioade principale: Vechiul Regat (aproximativ 2.700-2.200 BCE), Regatul Mijlociu (2.050-1.800 BCE) si Noul Regat (aproximativ 1.550-1.100 BCE), toate conduse de diferiti regi sau faraoni. Astfel, o cultura dinastica, diferita de cea chineza, a condus istoria Egiptului.

Vechiul Regat

In jurul anului 3100 i.en, Menes, regele Egiptului de Sus, a condus calea dinastica prin cucerirea Egiptului de Jos si si-a construit capitala la Memphis. Menes, impreuna cu faraonii care urmau sa vina, nu erau considerati doar lideri, ci si venerati ca zei, detinatori de secrete si puteri mistice. In acest timp a aparut cladirea piramidei. Prima piramida, piramida pasului, a fost construita de Zoser in jurul anului 2665 i.en, celelalte fiind construite de faraonii Sneferu si Khufu.

Regatul Mijlociu

Condus de Faraonul Montuhotep al II-lea pana in jurul anului 1650 i.Hr., aceasta a fost perioada in care mare arta si literatura au inceput sa infloreasca in Egipt. Ca si in cazul tuturor Regatelor au avut loc si atacuri, cu invazii si insurgente, fie din Nubia din sud, fie de la popoarele palestiniene numite Hyskos. Dar, in general, faraonii s-au tinut strans de tronuri si au tinut tara unita.

Noul Regat

Intinzandu-se de la 1550 la 1070 i.H., tara devenea mai bogata si mai puternica, controland Nubia in sud si, de asemenea, invadand Siria si Palestina. In timpul acestui regat, templele din Teba au fost construite, iar faraonii au fost ingropati in Valea Regilor. Nu toti au fost barbati, femeia Faraon Hatshepsut a condus intre 1490-1468 i.H. In aceasta perioada, Akhenaton a hotarat sa fie urmat de fiul sau, in varsta de noua ani, si anume Tutankhamen sau King Tut. Cel mai renumit astazi din cauza ramasitelor perfecte ale mormantului sau, care pot fi totusi vizitate.

Dupa Tut, a venit Ramses al II-lea sau Ramses cel Mare, adesea citat in marile locuri turistice. El a domnit timp de 67 de ani, avea 200 de sotii, concubine si peste 150 de copii. Si, de parca n-ar fi fost suficient de ocupat, a construit cele doua temple de la Abu Simbel, o sala acoperita de stalpi uriasi de la Karnak, adaposturi la Templul din Luxor si Ramesseum, un complex compus din doua temple si un palat. In afara de vizitarea acestor ramasite, puteti vizita si  mumia lui de 3.000 de ani, deschisa tuturor pentru a fi vazuta la muzeul egiptean din Cairo.

0 Shares
You May Also Like