Tipuri de faruri auto

0 Shares
0
0
0

Luminile de pe un vehicul au trei scopuri – pentru a va permite sa fiti vazuti, pentru a va permite sa vedeti si pentru a oferi altor participanti la trafic un semnal al intentiilor dvs.

Diferitele tipuri de lumini pe o masina

In fata, de obicei, exista cinci tipuri de lumina. In primul rand, luminile laterale, care pot fi utilizate atunci cand vizibilitatea este usor redusa, dar nu pana la punctul in care sunt necesare faruri cu fascicul mic.

In ultimii ani, acestea au fost inlocuite cu luminile de pozitie, care sunt iluminate de indata ce aprinderea vehiculului este pornita si se sting doar cand farurile cu fascicul mic sunt activate.

Farurile cu fascicul mic, iar aici putem da drept exemplu orice led xenon H7 pentru orice far de masina, sunt alaturate si ar trebui utilizate atunci cand vizibilitatea este grav compromisa de aparitia intunericului sau de vremea adversa, cum ar fi ploaia, ceata sau zapada.

Farurile cu fascicul complet sunt cele mai stralucitoare lumini din partea din fata a masinii si ar trebui utilizate doar atunci cand vizibilitatea este compromisa de intuneric si nu exista niciun alt utilizator de drum care sa vada catre tine.

Unele masini au, de asemenea, o pereche de faruri de ceata fata. Acestea sunt concepute pentru a raspandi fasciculul de lumina, astfel incat sa lumineze marginile drumului mai aproape de partea din fata a masinii, facand mai usor posibilitatea de a vedea bordura in ceata groasa.

In cele din urma, in partea din fata vor fi doi indicatori portocalii; acestea aflandu-se acolo pentru a anunta alti participanti la trafic ca intentionati sa o schimbare a directiei de mers.

Tehnologia farurilor se imbunatateste tot timpul si s-a indepartat mult de la becurile slabe la becurile puternice precum led xenon H7 pentru orice far de masina.

Multe masini au acum becuri pline cu gaz xenon, care este mult mai stralucitor decat becurile traditionale si este, de asemenea, mai putin obositor de urmarit pentru ochii soferului.

Cu toate acestea, unii producatori au mers mai departe, oferind acum faruri cu LED, care sunt mai luminoase si mai rezistente, dar care consuma mai putina energie. In cele din urma, unele marci auto lanseaza acum faruri laser, care promit inca un pas in luminozitate si eficienta.

In partea din spate a unei masini se afla stopuri rosii stralucitoare, care sunt iluminate atunci cand farurile sunt aprinse. Lampile de frana sunt de-asemenea rosii ca si stopurile, dar sunt mult, mult mai stralucitoare si sunt iluminate doar atunci cand apasati pedala de frana.

Din nou, o lampa de ceata spate ajuta masina dvs. sa fie vazuta in ceata si ploaie abundenta, in timp ce o lumina de mers alba sau galbena semnaleaza altor participanti la trafic care se afla in spatele dvs., faptul ca intentionati sa schimbati directia de mers.

La fel ca in cazul luminilor din fata, becurile traditionale sunt inlocuite cu tehnologia LED, care este mai luminoasa, mai eficienta si mai fiabila.

Cum sa verificati diferitele lumini de pe masina dvs.

Verificati toate luminile externe si claxonul. Verificati vizual toate conectoarele, cablajele si clemele de fixare accesibile pentru siguranta, precum si semne de alunecare sau deteriorare.

Daca trebuie sa verificati farurile si indicatoarele de frana, este foarte important sa faceti acest lucru la un perete sau la o usa de garaj si vedeti daca functioneaza luminile. Lumina reflectata ar trebui sa arate daca functioneaza corect. 

Daca un singur indicator, far de frana sau far a esuat, este posibil ca un bec sa trebuiasca sa fie indepartat si sa fie nevoie sa fie reinnoit. Daca ambele lumini de frana au esuat, este posibil ca intrerupatorul sa fi esuat.

Daca mai multe lumini indicatoare sau faruri au esuat, este posibil ca problema sa fie cauzata de arderea unei sigurante, fie sa existe o defectiune in circuit.

Sigurantele principale sunt amplasate in cutia sigurantei / releului din compartimentul motorului din partea stanga a compartimentului motorului. Decuplati si indepartati capacul pentru acces.

Sigurantele suplimentare sunt amplasate in cutia de siguranta / releu din habitaclu. Pentru a reinnoi o siguranta arsa, indepartati-o, daca este cazul, folosind instrumentul din plastic furnizat sau cleste special pentru indepartarea sigurantelor.

Incarcati o siguranta noua cu acelasi rating, disponibila din magazinele de accesorii auto. Este important sa gasiti motivul pentru care s-a ars siguranta.

Intelegerea celor trei tipuri principale de becuri pentru masina dvs.

Farurile nu au nevoie de introducere – sunt fascicule de lumina care te asigura sa nu te prabusesti intr-un gard viu intr-o noapte intunecata! Nu sunt deosebit de complexe, dar merita sa cunoasteti cateva informatii, de exemplu daca ar trebui sa schimbati un bec.

In cele mai multe faruri, este posibil sa gasiti fasciculul principal, pe partea laterala si in multe cazuri indicatorul (care va fi evident, deoarece va fi portocaliu).

In functie de varsta masinii dvs., puteti avea de asemenea lumini de zi care se aprind ori de cate ori motorul functioneaza, desi acestea folosesc uneori serviciile lampii, decat sa aveti un bec dedicat.

Unele masini au, de asemenea, lumini de viraje, care se aprind, dupa cum sugereaza si numele, atunci cand rotile se rotesc. Uneori, becul real se misca, iar in alte aplicatii, becul este orientat „spre exterior”, mai degraba decat inainte, si raspunde la intrarea directiei.

Merita sa va familiarizati cu becurile dvs. Exista trei tipuri principale de becuri pe care probabil ca le veti gasi in farul dvs. si nu este neobisnuit sa gasiti diferite tipuri de becuri in far, in functie de ce este folosit becul.

Becuri cu halogen / filament

Pana relativ recent, toate becurile principale cu fascicul mic au fost becuri cu filament. Ele functioneaza in acelasi mod ca un bec obisnuit obisnuit, prin faptul ca un curent electric incalzeste un filament metalic foarte subtire.

In cele mai multe cazuri, becurile sunt umplute cu gaz halogen, ceea ce permite becului sa functioneze mai cald si, prin urmare, mai luminos.

In unele cazuri, becurile sunt umplute cu gaz xenon (nu le confundati cu luminile xenon HID!) Ceea ce poate oferi o lumina mai alba si mai stralucitoare. Indicatorii si luminile laterale folosesc in mod obisnuit aceasta tehnologie, desi sunt inlocuite constant cu LED-uri.

HID / Xenon

HID inseamna descarcare de mare intensitate si nu au un filament precum becurile obisnuite. Ele functioneaza pe un principiu de descarcare de gaze, iar lumina provine dintr-un arc de electricitate care sare peste doi electrozi continuti intr-un tub de sticla umplut cu gaz xenon.

Acestia necesita un balast, care este o cutie mica de electronice care porneste atat lumina cat si controleaza iesirea acesteia.

Sunt mult mai stralucitoare si mai albe decat becurile cu filament obisnuit si dureaza in general mai mult (in jur de 2000 de ore). Becurile costa mult mai mult decat becurile obisnuite, dar montarea nu este mai complexa.

LED-uri

Dioda care emite lumina (LED). Utilizarea acestor mici surse de lumina este din ce in ce mai raspandita, de la masini pana la lampi de birou si lampi de inundatie adoptand iluminare LED.

Stim de ceva vreme ca LED-urile sunt mai eficiente din punct de vedere energetic decat iluminatul obisnuit, dar pana in ultimul timp nu puteau produce cantitati suficiente de lumina pentru a fi utilizate fie in aplicatii auto, fie in general pentru iluminatul casnic.

Acum, ledurile produc o lumina mult mai stralucitoare decat o ofera becurile medii de far.

Cantitatea de lumina pe care o primiti de la luminile LED este de doua ori mai mare decat cea pe care o primiti de la un bec obisnuit comparabil. Lumina crescuta va permite sa vedeti mai multe pe carosabil si astfel sa fiti mai sigur.

0 Shares
You May Also Like