Ce sunt insecticidele, si de cate tipuri sunt acestea?

0 Shares
0
0
0

Insecticidele sunt pesticide care sunt formulate pentru a ucide, rani, respinge sau atenua una sau mai multe specii de insecte. Insecticidele functioneaza in moduri diferite.

Unele insecticide perturba sistemul nervos, in timp ce altele le pot deteriora exoscheletele, le resping sau le pot controla prin alte mijloace.

De asemenea, pot fi ambalate sub diferite forme, inclusiv spray-uri, praf, geluri si momeli. Din cauza acestor factori, fiecare insecticid poate reprezenta un nivel de risc diferit pentru insectele care nu vizeaza, oamenii, animalele de companie si mediul inconjurator.

Atunci cand intentionati sa cumparati insecticide, cu siguranta nu trebuie sa tineti cont doar de cel mai atractiv pret insecticide, ci si de tipul acestora. Cele mai importante grupuri de insecticide sunt descrise mai jos.

Insecticidele anorganice sunt compusi care contin arsenic, cupru, plumb sau mercur. Sunt foarte persistente in mediile terestre, fiind dispersate incet prin scurgere si eroziune de catre vant si apa.

Insecticidele anorganice sunt utilizate mult mai putin decat in ​​trecut, fiind inlocuite pe scara larga de insecticide organice sintetice. Exemple de insecticide includ verdele de la Paris (un amestec de compusi de cupru), arsenatul de plumb si arsenatul de calciu.

Insecticidele organice naturale sunt extrase din plante. Acestea includ nicotina extrasa din tutun (de obicei aplicata sub forma de sulfat de nicotina), piretru extras din plante asemanatoare cu margarete si rotenona din mai multi arbusti tropicali.

Hidrocarburile clorurate (sau organoclorurile) sunt insecticide sintetice, incluzand DDT si rudele sale DDD si metoxiclor, lindan si ciclodienele cum ar fi clordanul, heptachlorul, aldrina si dieldrina.

Reziduurile de organocloruri sunt destul de persistente in mediu, avand un timp de injumatatire de aproximativ 10 ani in sol. Sunt practic insolubile in apa, dar sunt foarte solubile in grasimi si lipide.

Persistenta lor si natura puternic lipofila determina bio-concentratul organoclorurilor si marirea suplimentara a site-urilor alimentare in concentratii mari la speciile din varful panzelor alimentare.

Insecticidele organofosfat includ fenitrothion, malathion, parathion si fosfamidon. Acestea nu sunt foarte persistente in mediu, dar majoritatea sunt extrem de toxice pentru artropode si, de asemenea, pentru pestii, pasarile si mamiferele care nu sunt vizate.

Insecticidele carbamate includ aldicarba, aminocarbul, carbariul si carbofuranul. Au o persistenta moderata in mediu, dar sunt foarte toxice pentru artropode si, in unele cazuri, pentru vertebrate.

Piretroizii sintetici sunt analogi ai piretrului natural si includ cipermetrin, deltametrina, permetrina, piretrina sintetica si piretrine si tetrametrina. Sunt foarte toxice pentru nevertebrate si pesti, dar prezinta o toxicitate variabila pentru mamifere si o toxicitate scazuta pentru pasari.

Mai multe grupe minore de insecticide organice sintetice includ formamidine (de exemplu, amitraz, formetanat) si dinitrofenoli (de exemplu, binapacril, dinocap).

Insecticidele biologice sunt formulari de microbi care sunt patogeni pentru daunatori specifici si, prin urmare, au un spectru relativ restrans de activitate in ecosisteme.

Un exemplu sunt insecticidele bazate pe bacteria Bacillus thuringiensis (sau Bt ). Exista, de asemenea, insecticide bazate pe virusul poliedrozei nucleare (VNV) si hormonii insectelor.

Beneficiile utilizarii insecticidelor

Oamenii au obtinut beneficii importante din multe utilizari ale insecticidelor, inclusiv:

  • randamentele crescute ale culturilor din cauza protectiei impotriva defolierii si a bolilor;
  • prevenirea stricarii multor alimente depozitate;
  • prevenirea anumitor boli, care mentine sanatatea si a salvat vietile a milioane de oameni si animale domestice.

Daunatorii distrug foarte mult din randamentul potential al culturilor de plante.O parte din aceste pagube pot fi reduse prin utilizarea insecticidelor.

In plus, pulverizarea insecticidelor este unul dintre instrumentele cruciale utilizate pentru a reduce abundenta de tantarisi alte insecte care transporta anumite boli (cum ar fi malaria) la oameni.

Utilizarea insecticidelor pentru a reduce populatiile acestor vectori a determinat ca sute de milioane de persoane sa fie crutate de efectele mortale sau debilitante ale diferitelor boli.

Asta nu inseamna ca o utilizare mai mare de insecticide ar aduce beneficii si mai mari. Dimpotriva, utilizarea unei cantitati excesive de insecticide ar veni cu pagube, asa ca este indicat sa respectati specificatiile produsului si sa folositi insecticidele conform recomandarilor.

In cazul in care nu utilizati insecticidele conform recomandarilor, multe aplicatii de insecticide provoaca daune ecologice prin uciderea organismelor non-tinta (adica a organismelor care nu sunt daunatori).

Aceste daune sunt deosebit de importante atunci cand insecticidele cu spectru larg (adica, care nu sunt toxice numai pentru daunator) sunt pulverizate pe o suprafata mare, cum ar fi un camp agricol sau un stand de padure.

Spray-urile de difuzare de acest fel expun multe organisme non-tinta la insecticid si provoaca mortalitate neintentionata, dar inevitabila.

De exemplu, pulverizarea insecticidului difuzat provoaca mortalitate non-tinta la numeroase artropode, altele decat speciile daunatoare, si pasarile, mamiferele si alte creaturi pot fi, de asemenea, otravite.

Mortalitatea non-tinta poate include pradatori si concurenti ai speciilor daunatoare, care pot provoca daune secundare prin eliberarea daunatorului de la unele dintre controalele ecologice ale acestuia.

Tinand cont de aceste detalii, reamintim faptul ca este indicat sa folositi insecticidele conform indicatiilor producatorului.

0 Shares
You May Also Like