Beneficiile invatarii unei limbi straine

0 Shares
0
0
0

Intr-o lume globalizata in care mobilitatea este facilitata, invatarea unei limbi este un beneficiu minunat. Nu numai ca va ajuta sa vorbiti o limba straina atunci cand plecati intr-o calatorie, ci este si un mare avantaj pentru studiul in general si pentru perspectivele de cariera in strainatate.

Dobandirea unei alte limbi ne permite sa dezvoltam diverse abilitati mentale la toate varstele.

Cel mai mult se vorbeste limba engleza, aceasta fiind si principala limba de circulatie internationala, motiv datorita caruia este indicat sa participati la cursuri engleza pentru a invata, iar mai apoi pentru a stapani aceasta limba straina.

Dupa ce veti invata limba engleza si va veti perfectiona cunostintele, veti putea alege sa invatati o alta limba straina precum limba germana de exemplu, sau limba franceza. A cunoaste cat mai multe limbi straine va ofera o serie importanta de beneficii, iar in continuare veti descoperi cateva dintre acestea.

1. Imbunatateste puterea creierului

Limba straina este un sistem complet complex de reguli, structuri si lexie. Invatarea unui limbaj nou inseamna ca creierul tau trebuie sa faca fata complexitatii, deoarece are sens si absoarbe noi modele.

Pe masura ce creierul nostru isi dezvolta sensul, incercand sa comunicam, dezvoltam abilitati cheie de invatare, cum ar fi gandirea cognitiva si rezolvarea problemelor. Abilitatile de gandire critica puternic dezvoltate reprezinta un beneficiu semnificativ atat personal, cat si profesional.

2. Imbunatateste memoria

Foloseste-o sau pierde-o. De cate ori ati auzit acea fraza? Este un fapt simplu – cu cat creste mai mult creierul, cu atat functiile sale functioneaza mai bine.

Un limbaj nou necesita nu numai familiarizarea cu vocabularul si regulile, dar si sa poata aminti si aplica aceste cunostinte. Aceasta inseamna ca persoanele multilingve au creiere care sunt mai exercitate si mai repede capabile sa isi aminteasca nume, directii, fapte si cifre.

3. Imbunatateste capacitatea de multi-sarcina

Multi-task-ul este foarte stresant pentru cei care nu sunt obisnuiti cu acest lucru sau nu il fac bine. Potrivit unui studiu al Universitatii de Stat din Pennsylvania, oamenii care sunt multilingvi si priceputi la alunecarea dintr-un sistem lingvistic in altul sunt practicati la aceasta munca foarte solicitanta pentru creier.

Oamenii care si-au dezvoltat abilitatea de a gandi in diferite limbi si de a trece de la unul la altul devin mult-taskeri mult mai buni, reducand nivelul de stres.

4. Stimuleaza mintea

Un studiu realizat de Universitatea Pompeu Fabra din Spania a dezvaluit ca oamenii multilingvi sunt mai buni sa-si observe imprejurimile. Ei observa cu usurinta orice este irelevant sau inselator.

De asemenea, sunt mai buni sa gaseasca informatii inselatoare. Studiul a fost realizat comparand subiecti multilingvi si monolingvi, iar primii au avut in special avantajul.

5. Mentine mintea mai ascutita mai mult timp

Au fost efectuate mai multe studii pe acest subiect, iar rezultatele sunt consistente. Invatarea limbii straine, in mod special limba engleza iti mentine creierul sanatos.

Pentru adultii monolingvi, varsta medie pentru primele semne de dementa este de 71,4. Pentru adultii care vorbesc doua sau mai multe limbi, varsta medie pentru aceste semne este 75,5. Studiile au considerat factori precum nivelul de educatie, nivelul veniturilor, sexul si sanatatea fizica, dar rezultatele au fost consistente.

6. Imbunatateste procesul decizional

Potrivit unui studiu al Universitatii din Chicago, capacitatea de luare a deciziilor devine un proces mai usor pentru persoanele multilingve.

In afara de regulile si vocabularul care merg cu invatarea unei limbi straine, exista nuante si expresii regionale pe care un student de limba le judeca frecvent pentru potrivire si sensuri ascunse. Multilingvii sunt mai increzatori in alegerile decizionale ca urmare a practicii.

7. Prima limba este imbunatatita

Invatarea unei limbi noi te face sa fii mai constient de limba ta. Termeni precum vocabular, gramatica, conjugare, intelegere, idiomuri si structura propozitiilor devin fraze cotidiene, in timp ce propria limba este probabil absorbita mai intuitiv.

Invatarea unui limbaj nou va face, de asemenea, un ascultator mai bun, deoarece obisnuiti sa interpretati sensul si sa judecati nuantele.

8. Imbunatateste performanta in alte domenii academice

Ca urmare a  unor abilitati cognitive superioare , studiile arata ca beneficiile invatarii unei limbi noi includ scoruri mai mari la examenele standardizate la matematica, intelegerea lecturii si vocabularul de catre studenti multilingve in comparatie cu scorurile elevilor monolingui.

Copiii pot intreba de ce trebuie sa invete aceasta limba, dar parintii si profesorii stiu mai bine! Abilitatile lingvistice iti stimuleaza abilitatea de a te descurca bine in sarcinile de rezolvare a problemelor de la bord, fapt recunoscut prin programa obligatorie de invatare a limbilor straine in scoli.

Asadar, se vede foarte clar ca invatarea unei limbi straine va poate oferi o serie importanta de beneficii. Tinand cont de acestea, de preferat ar fi ca mai intai de toate sa participati la diferite cursuri engleza, pentru a invata aceasta limba. Puteti apoi participa la cursuri engleza nivel avansat pentru a va perfectiona cunostintele in aceasta limba.

Dupa ce veti stapani limba engleza, ideal ar fi sa mai invatati cel putin o limba straina, precum limba germana sau limba franceza. Veti avea foarte mult de castigat vorbind aceste limbi straine.

0 Shares
You May Also Like