Bullying-ul la locul de munca in Israel

0 Shares
0
0
0

Bullying-ul la locul de munca, cunoscut si sub denumirea de „maltratare la locul de munca” sau „hartuirea la locul de munca” este unul dintre cele mai tulburatoare aspecte ale pietei muncii israeliene.

Fie datorita culturii de management sau a problemelor personale, multi „sefi” ii trateaza pe angajatii lor ca si cum le-ar fi sclavi sau obiecte de ridicol.

Unii angajatori considera ca, pentru ca sunt cei care platesc un salariu, au dreptul de a-i umili, hartui si rani pe lucratorii lor verbal, psihologic si fizic.

Cu siguranta cei care muncesc in Israel nu mai trebuie sa accepte sa fie maltratati sau hartuiti la locul de munca, iar primul pas pe cre il au de facut este acela de a accesa www.si-law.ro, pentru a lua legatura cu Samy Ilie, care este unul dintre cei mai buni avocati din Israel, si care cunoaste legislatia menita sa ajute victimele abuzurilor la locurile de munca.

Cel mai cunoscut caz de bullyng la locul de munca in Israel

Problema recenta a lui Meni Naftali, administratorul casei primului ministru, care a fost victima unui tratament abuziv de catre Sarah, sotia premierului israelian Benjamin Netanyahu, a fost foarte mediatizata.

Curtea de Drept a Muncii a sprijinit Naftali in verdictul litigiilor pe locul de munca judecat (Ierusalim) 38335-03-14, Menahem Naftali c. Statului Israel – Oficiul Primului Ministru.

Justitia Dita Prozinin a hotarat ca: intrucat statul Israel nu are nicio lege care sa impuna o interdictie a tratamentului abuziv si de intimidare la locul de munca si, intrucat nu exista nicio compensatie legala stabilita pentru astfel de abuzuri, Menahem Naftali va primi o compensatie in valoare de 80.000 NIS , pentru tulburari mintale datorate angajarii abuzive la resedinta premierului.

PROPUNERILE ACTUALE CU PRIVIRE LA LEGILE PRIVIND INTIMIDAREA LA LOCUL DE MUNCA IN ISRAEL

Proiectul de lege pentru prevenirea abuzului la locul de munca a adoptat o lectura preliminara in Knesset in iulie 2015. Notele explicative ale proiectului de lege subliniaza ca intimidarea la locul de munca este un fenomen social raspandit care dauneaza multor lucratori.

Hartuirea la locul de munca este o forma de comportament abuziv repetitiv. In loc de un eveniment „exceptional” o singura data, abuzul la locul de munca implica mai multe incidente distincte.

Hartuirea creeaza un mediu ostil la locul de munca pentru angajat. Bullying-ul la locul de munca incalca demnitatea umana, libertatea, starea de bine, capacitatea de a lucra si reputatia profesionala a victimei. Adesea, intimidarea la locul de munca dauneaza sanatatii mintale sau fizice a angajatului.

Proiectul de lege pentru prevenirea abuzului a adoptat o lectura preliminara in urma cu doi ani si jumatate. Cu toate acestea, proiectul de lege nu a devenit inca o lege oficiala.

Prima lectura a proiectului de lege din Knesset nu a avut inca loc. In consecinta, legea muncii israeliana nu abordeaza in mod special intimidarea la locul de munca.

DIFERENTA DINTRE CRITICA ACCEPTABILA A UNUI ANGAJAT SI HARTUIREA LA LOCUL DE MUNCA:

Este important sa subliniem ca nu toate observatiile sau actiunile angajatorului care sunt daunatoare pentru un angajat constituie intimidare la locul de munca.

Un angajator are orice drept de a efectua o revizuire profesionala a actiunilor unui angajat pentru a-si imbunatati performanta. Pe de alta parte, un lucrator care este sensibil sau careia ii este greu sa accepte critici poate considera o revizuire profesionala legitima ca jignitoare.

Criticile profesionale ale unui manager pot provoca infractiuni unui angajat, chiar daca este parte integranta a unui loc de munca profesional. Prerogativa angajatorului este de a revizui performanta lucratorului, oferind ocazional o evaluare nefavorabila.

O astfel de revizuire poate fi considerata critica profesionala si legitima atunci cand este efectuata in conformitate cu cea mai buna judecata a angajatorului.

Cu toate acestea, unui angajator i se interzice sa critice un angajat din motive straine. Orice critica a unui angajat trebuie facuta intr-un mod corespunzator, pastrandu-si demnitatea.

Pe de alta parte, „intimidarea la locul de munca” ar fi considerata daunatoare de catre un observator tert subiectiv. Punctul de referinta care se afla in afara relatiei angajat-angajator a fost stabilit de onorabila Leah Gliksman in verdictul privind litigiile privind forta de munca10690 / 07, „Galia Ausker – Prima banca internationala a Israelului”, dat pe 05 februarie 2013.

Cu alte cuvinte: trebuie sa existe o anumita dimensiune obiectiva care sa determine ca comportamentul angajatorului a fost daunator. Nu este suficient ca lucratorul sa se simta ranit subiectiv de angajator. In plus, trebuie repetat acelasi comportament abuziv obiectiv demonstrabil si nu un incident unic.

HARTUIREA LA LOCUL DE MUNCA CA FORMA DE AGRAVARE A CONDITIILOR DE MUNCA:

Retineti ca, chiar daca angajatul nu poate sau nu doreste sa deschida un proces, acesta poate demisiona si primi plata remuneratiei. Dovada agravarii conditiilor de munca permite o demisie echivalenta cu concedierea si da dreptul salariatului la plata indemnizatiei.

Cu toate acestea, salariatul trebuie sa demonstreze ca s-a plans anterior pentru hartuire, iar angajatorul nu si-a schimbat comportamentul ca urmare.

IN CONCLUZIE:

Pe de o parte, un angajator israelian este obligat sa ofere lucratorului un mediu de munca respectuos. Chiar si in absenta unei interdictii legale clare, angajatorilor li se interzice sa-si hartuiasca si sa-si abuzeze angajatii.

Un angajat care sufera de un comportament abuziv si de intimidare la locul lor de munca – cu conditia ca tratamentul sa poata fi dovedit la nivel obiectiv si este repetat – isi poate da in judecata angajatorul. In conformitate cu hotararea Naftali mentionata mai sus, acest angajat poate avea dreptul la o compensatie monetara.

Pe de alta parte – avand in vedere faptul ca trei proiecte de lege pe aceasta tema inca nu au produs o lege acceptata in statul Israel si avand in vedere dificultatea de a dovedi in mod obiectiv abuzul sau intimidarea sau hartuirea la locul de munca, angajatii sunt raniti subiectiv de critici profesionale legitime – orice reclamatie privind hartuirea la locul de munca va fi examinata individual, in functie de circumstantele lor specifice.

Curtea israeliana pentru dreptul muncii va emite verdictul final privind o cerere de intimidare la locul de munca, pe baza dovezilor.

0 Shares
You May Also Like