Cat de eficient este mulsul automat?

Cat de eficient este mulsul automat?

0 Shares
0
0
0

Mulgatorile sunt acele aparate cu ajutorul carora se realizeaza mulgerea automata si care ne scutesc de efortul fizic pe care ar trebui sa-l depunem la mulsul manual. Astazi, din ce in ce mai multi fermieri folosesc mulgatori, nu numai pentru ca sunt scutiti de efort fizic, dar mai ales pentru ca economisesc timp si bani.

Vom vorbi in continuare despre cat de eficient este mulsul automat.

Un mit comun legat de mulgatori este acela ca inlatura vacarul punand in pericol sanatatea intregii cirezi. Acest lucru este intr-adevar un mit deoarece daca asa ar fi stat lucrurile, numerosi producatori de mulgatori nu ar fi primit premii din partea unor diferite asociatii din domeniul fermelor. Haideti sa vedem cum pot aceste aparate schimba radical viata unui fermier.

[adsenseyu1]

Cum functioneaza mulgatorile?

Este foarte simplu, o comanda laser identifica locatia ugerului si un brat robotic puternic ataseaza cupele individual pe fiecare mamelon. In cazul in care o cupa nu este fixata bine si se desprinde de mamelon, atunci aceasta este reconectata foarte rapid.

Sistemul de identificare a vacii si software-ul de gestionare a computerului

Fiecare vaca are cate o eticheta electronica care este citita atunci cand aceasta intra in masina. Aceasta eticheta permite computerului de sistem sa identifice fiecare vaca. Organizarea prin intermediul computerului transmite crescatorului de vite date specifice fiecarui animal. Sistemul de senzori verifica culoarea laptelui, conductivitatea si debitul pentru a asigura un control maxim asupra calitatii laptelui.

Compararea datelor fiecarei vaci cu media acestora permite identificarea diferitelor probleme ce pot aparea. Laptele amestecat cu sange este imediat identificat si separat sau chiar varsat intr-un alt loc. Mai mult decat atat, daca o vaca este tratata cu medicamente, este posibil ca ea sa ramana in cireada de muls.

Acest lucru necesita, insa, o atentie deosebita la detalii, deoarece trebuie adaugate in computer informatii exacte despre medicamentele cu care animalul a fost tratat, cat de lunga este perioada de convalescenta etc. Atunci cand vaca ajunge in pozitia de a fi mulsa, laptele ei va fi automat mutat intr-o zona separata unde poate fi varsat.

Acelasi lucru poate fi facut si pentru colostru (lapte special secretat cateva zile dupa fatare), de exemplu, atunci cand o vaca a fatat recent, este benefic ca acest colostru sa fie retinut pentru cateva zile. Introducerea tuturor informatiilor in sistem va permite acestui lapte sa fie pastrat separat si dupa doua zile, laptele vacii va reveni la rezervorul principal.

[adsenseyu1]

Prin verificarea computerului de doua ori pe zi, crescatorul de vite poate identifica vacile care nu mai dau la fel de mult lapte sau pot trata imediat diferitele boli identificate, iar accesul la astfel de date precise poate duce la luare de decizii corecte din punct de vedere organizatoric.

Hranirea dinamica

Hranirea dinamica priveste cerintele de hrana individuale pentru fiecare vaca in parte in raport cu randamentul acesteia. Programul ia in considerare productia de lapte, costurile hranei si pretul primit pe lapte pentru a calcula rata de hrana cea mai economica pentru fiecare vaca in parte.

Pentru mai multe detalii legate de mulgatorile de vaci accesati Aparatedemuls.blogspot.com.

0 Shares
You May Also Like