Ce contine portul popular barbatesc?

0 Shares
0
0
0

Ce contine portul popular barbatesc?Costumul popular romanesc este alcatuit din mai multe elemente, iar in continuare le vom enumera, pentru ca atunci cand doriti sa faceti cumparaturi de la Iiana, sa stiti ce sa alegeti.

Itari

Itari sunt tipice pentru moldoveni si reprezinta o pereche de pantaloni taranesti lungi, care erau cusute de la Tigaie (o rasa speciala de lana de oaie) si a avut o lungime de 2 m, dar fiind ingust, ele au fost incretita pe picior de la glezna la genunchi. Ei au fost purtati in timpul verii si iarna. Itarii pentru uzura de vara sunt fabricate din panza de sac (bumbac voluminos).

Cioareci

De cioareci probabil ca ati auzit, acestia fiind pantalonii taranesti din stofa de lana alba ( dimie , panura sau aba ) tesuti in patru fire, prin urmare sunt mai groasi decat itarii. In Banat, cioarecii sunt cunoscuti ca ciorapi de panza sau ciorapi purtati de femei in timpul iernii. In Moldova se gasesc cioareci fara creti care se poarta in zilele lucratoare. Aici sunt cunoscuti si ca bernevici.

In sud si in Moldova, pantalonii sunt purtati peste cizme sau pantofi, in timp ce in Transilvania sunt incastrate in varfurile cizmelor.

Cantitatea si stilul decorarii pe cioareci depind de stilul regional. Majoritatea decorului se afla pe partile superioare ale pantalonilor din jurul buzunarelor din fata. Pantalonii purtati cu cizme nu aveau nici o decorare in partea inferioara, in timp ce cei purtati cu scuturati aveau decoratiuni in jos pe picioare, accentuand taierea pantalonilor si in jurul grinzilor sau alunecarilor.

Opinci

Cel mai vechi tip de incaltaminte sunt sandalele taranesti ( vizi ) purtate cu panza de canepa, imbracaminte de picior din lana sau de pasla ( obiele ) sau sosete din lana ( caltuni ). Dovezi pentru acest stil de incaltaminte pot fi vazute pe un picior de lut gasite la Turdas , datand din jurul anului 2500 i.Hr. Opincile au fost purtate in toata Romania si pe o arie larga de sud – est si Europa , fiind cunoscut sub numele de opanke ( Serbia ), tservuli ( Bulgaria ), opincile ( Macedonia de Nord ), etc. opincile sunt realizate dintr – un singur dreptunghi de piele vaca, bou sau piele de porc adunata in jurul piciorului in diferite moduri.

Pieptar

Cunoscut deseori prin numeroase denumiri locale, pieptarul este o vesta de bumbac de oaie brodata, facuta in general in doua stiluri, deschisa (spintecat) sau inchisa (infundat), prima fiind taiata frontala obisnuita, iar cea de-a doua avand o latura deschisa pentru a fi inchisa cu butoane sau preluate peste cap ca un pulover. Ele erau facute de obicei din piele de oaie, cu blana taiata sau fara panza purtata in interior pentru caldura, iar partea brodata spre exterior.

Camasa

Camasa este literalmente cuvantul romanesc pentru camasa, iar varietatea de taieturi si stiluri este coplesitoare, variind nu numai in functie de zona, dar si de varsta, statut si ocupatie, care trebuie depasite doar in varietatea femeilor. In mod traditional, acestea erau fabricate din lenjerie de canepa sau de in, mai tarziu de bumbac.

Suman

Sumanul este o haina lunga folosita de tarani inca din cele mai vechi timpuri, un articol de imbracaminte vreme rece, purtat de ambele sexe. De obicei este lung pana la genunchi, are culoare alba sau crem, iar stofa de lana are culoarea maro, gri sau negru, decorata cu warious decorate cu gaitane. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de tundra, zeghe sau dulama. Acestea erau in mod obisnuit adaptate la domiciliu de catre saraci sau de catre specialistii sumani din benzi de panza de lana indoita, impletite, prelucrate in masini de turnare cu apa cunoscuta sub numele de “valtoare”. Sumele variaza foarte mult de la o regiune la alta, de la cativa milimetri de material fin impletit in sud (Oltenia si Dobrogea), pana la doi centimetri in nord (Maramures).

0 Shares
You May Also Like