Ce sunt gandacii?

Ce sunt gandacii?

0 Shares
0
0
0

Ce sunt gandacii?Despre fiecare al patrulea animal de pe pamant se spune ca este un gandac. Gandacii locuiesc aproape toate habitatele lumii si, cu peste 350.000 de specii descoperite pana in prezent, sunt cel mai mare grup de animale.

Biodiversitate unica

De fapt, exista gandaci peste tot si in numar mare. Cu toate acestea, majoritatea insectelor complet blindate reusesc sa-si petreaca viata in secret. Noi, oamenii, percepem doar cateva specii – pentru ca sunt deosebit de frapante, deosebit de utile sau uneori deranjante.

Aristotel a descris sase specii din multele mii care sunt native din Europa. Chiar si astazi este sigur ca nu toate speciile au fost descoperite de mult, exista doar estimari extrem de vage ale numarului real.

Cele mai vechi descoperiri ale gandacului fosil sunt datate sa aiba o vechime de 270 de milioane de ani. In cursul evolutiei, gandacii s-au specializat si au creat o biodiversitate unica.

Gandacii traiesc in apa si pe uscat, locuiesc in deserturi si in zone reci. Pot zbura, inota, alerga, sapa. Multe specii au dezvoltat strategii speciale care asigura supravietuirea lor in habitatul lor specific. Majoritatea gandacilor sunt vegetarieni, dar exista si specii care traiesc si care sunt pradatoare si se hranesc cu alte animale, larve, morcov sau balegar.

Rotund si colorat

Aspectul gandacilor este la fel de divers ca habitatele: cea mai mica, o aripa de pene, are doar 0,25 milimetri lungime. Cea mai mare, din America de Sud, poate atinge o lungime a corpului de 17 centimetri si poate cantari pana la 100 de grame.

Toate formele si culorile imaginabile sunt reprezentate – de la gandacii care au aspect de viespe pana la culori de avertizare stridente, culori de camuflaj adaptate mediului, tonuri de maro si negru subtile pana la gandacii albe desert, care datorita culorii lor, suporta mai bine caldura.

Practic, structura tuturor gandacilor urmeaza un model: cap, piept, abdomen. Cele trei perechi de picioare stau pe piept. Aripile de sus acopera corpul de sus, lasand vizibil doar primul segment al pieptului.

Cu toate acestea, speciile de gandac difera considerabil atat din punct de vedere al aspectului, cat si al abilitatilor lor. Chiar daca majoritatea gandacilor pot zbura, exista specii care nu sunt potrivite pentru zbor. In unele specii subterane, ochii s-au regresat complet. Unele specii au falci superioare care nu mai sunt potrivite pentru mancare, dar sunt chiar mai bune pentru lupta.

Gandacul este in cautarea gandacului – alegerea partenerului

Exista, de asemenea, multe strategii pentru alegerea unui partener. Cel mai important rol il are simtul mirosului: masculii isi pot folosi simturile pentru a percepe feromonele pe care le emit femelele.

Cea mai frapant metoda de cautare a partenerilor este practicata de licuricii, care atrag atentia asupra lor insisi printr-un semnal luminos. Altei gandaci lasa pur si simplu totul la intamplare si pastreaza ochii pentru un gandac rapid de felul lor.

De la ou la gandac

Dupa imperecherea si depunerea oualor, este nevoie de un an pentru ca majoritatea speciilor de gandac sa creasca. Una dintre exceptii este cockchafer, este nevoie de patru ani pentru a se dezvolta.

Omul si gandacul

Intotdeauna exista gandaci care au o fascinatie speciala pentru oameni. In Egiptul antic, acesta a fost schimbatorul de pilule, mai cunoscut sub numele de scarabeu. Era considerat un simbol pentru originea vietii din nimic si era sacru pentru egipteni.

Gandacul ca daunator

Gandacii provoaca probleme atunci cand se ascund in jurul mancarii sau caselor umane. Lupta cu gandacul de cartofi sau de Colorado impotriva oamenilor este inca castigata de gandacul de cartofi Colorado, daca acestia nu sunt tinuti in mod sistematic sub control.

Viermele radacina de porumb, un gandac care are doar cinci milimetri si are legatura cu gandacul din Colorado. S-a raspandit prin Europa inca de la inceputul anilor ’90, distrugand recoltele intregi. Combaterea lor este problematica, deoarece unele insecticide pot fi, de asemenea, periculoase pentru albine.

Gandacii nu sunt dupa cum se poate vedea, tocmai acei musafiri pe care sa ii dorim in vietile noastre, iar din acest motiv, este lesne de inteles de ce atunci cand oamenii observa ca au gandaci de bucatarie in casele lor, cauta cele mai eficiente solutii pentru a-i elimina.

Gandacii nu iau cu asalt doar casele oamenilor, ci isi indreapta atentia si spre hoteluri, restaurante sau birouri, iar cei care se confrunta cu o asemenea infestare, pot solicita o oferta dezinsectie birouri de la 3d-deratizarecompleta.ro, pentru ca specialistii sa se ocupe de eliminarea acestor insecte.

Prezenta gandacilor si a altor insecte este extrem de daunatoare pentru orice afacere, atat pentru ca insectele sunt daunatoare, cat si pentru ca afacerea poate avea de suferit, clientii pot renunta la colaborari, iar reputatia firmei poate avea de suferit.

Exista asadar o multime de motive datorita carora, sa nu ne dorim sa avem astfel de insecte in casele, in birourile sau in afacerile noastre.

0 Shares
You May Also Like