Cel mai economic bec din lume

In anul 2007 Departamentul care se ocupa cu Energia din SUA a lansat o competitie pentru a fi produs un bec economic utilizand tehnologia LED care sa aiba puterea echivalenta a unui bec normal de 900 de lumeni si 60 de wati.

Criteriile tehnice care erau discutate au fost foarte drastice. Consumul trebuia sa fie de maxim 10 wati, durata de viata buna, lungimile de unda la fel si nu in ultimul rand componente de o foarte buna calitate, motiv pentru care la trei ani mai tarziu de la lansarea concursului doar un singur competitor a intrat in cursa pentru 10 milioane de dolari.

[adsenseyu1]

Acesta a fost castigatorul din anul 2011 la doi ani de la inscrierea in concurs timp in care a testat riguros becurile. In aul 2012 becul castigator a intrat in magazine de Ziua Pamantului.

Noul bec are un consum de doar 10 wati si puterea luminoasa este echivalenta cu cea a unui bec normal de 60 de wati si are si o culoare a luminii naturala. De asemenea becul este lipsit complet de substantele toxice si nu se mai gaseste in ele decat o cantitate neglijabila de mercur.

Durata lui de vata este de cel putin 30000 de ore si asta il face echivalentul unei utilizari medii de 4 ore pe zi sa aiba o viata de 20 de ani. Economia se face cu 83 de procente comparativ cu un bec cu incandescenta si 50 de procente prin comparatie cu becurile fluorescente.

Noul bec se aprinde instantaneu si nu are nevoie de o perioada pentru incalzire iar puterea sa se poate regla in cazul in care exista un intrerupator ce permite asta. Nu are componente din sticla si este foarte rezistent.

Pretul unui asfel de bec in SUA este de pana la 60 de dolari dar e de asteptat sa fie subventionat si de distribuitorii de energie pentru ca pretul sa ajunga pana la 30 de dolari cu mici variatii in functie de locul din care se cumpara.

[adsenseyu1]

Se remarca faptul ca distribuitorii de energie subventioneaza produsele care aduc un consum mai mic si care genereaza o economie la curent si la scaderea incasarilor lor, dar beneficiind de alte masuri si compensatii din partea statului.

Philips are inca in 2010 o versiune ceva mai ieftina si nu chiar atat de performanta a acestui bec. Pe piata din america instalatiile de iluminat au ca si solutii de baza tehnologiile LED.

Urmatoarea tinta este aceea de a crea un bec LED care sa aiba o putere echivalenta cu unul cu filament de 100 de wati.

Becurile normale nu se mai produc si in multe tari nici nu se mai comercializeaza si producerea unui bec economic care sa aiba o luminozitate echivalenta poate sa intampine probeleme din cauza caldurii pe care o degaja si care daca nu se elimina in mod corespunzator va genera scurtarea duratei de viata pe care o au ledurile.

Pana cand toate aceste probleme tehnice vor fi depasite putem sa utilizam doua becuri care au echivalentul de 60 W si sa mai asteptam pana la cele de 100W.

Arata-le si prietenilor tai!

Citeste si alte postari

See all posts