Controlere solare – utilizare, tipuri si beneficii aduse sistemelor fotovoltaice

0 Shares
0
0
0

 

Controlere solare - utilizare, tipuri si beneficii aduse sistemelor fotovoltaiceIn sistemele fotovoltaice se folosesc controlere solare. Acestea au capacitatea de a dirija curentul ce vine de la panourile solare si de a controla incarcarea bateriilor cu ajutorul acestui curent. Rolul unui astfel de dispozitiv e esential in functionarea sistemelor solare fotovoltaice.

In prezent, un controler solar, pe langa rolul lui de a distribui curentul si de a incarca bateriile, mai are si rolul de a optimiza incarcarea bateriilor, astfel incat sa le prelungeasca durata de viata pe cat posibil.

Daca primele modele de controlere solare din istoria acestor dispozitive erau destul de simpliste atat ca si componente, cat si ca design, avand una sau doua faze ale functionarii, acum sunt complexe si focusul in domeniu este pe realizarea unor dispozitive cat mai eficiente. La inceput exista problema afectarii in mod negativ a bateriilor in timpul incarcarii, adica exact opusul a ceea ce se intampla in prezent.

Au aparut controlere solare avand trei faze de functionare, cu modulatie de puls, numite si controlere PWM (Pulse Width Modulation). Cu ajutorul acestora, voltajul sistemului de panouri solare este adus la o valoare joasa, cea necesara pentru incarcarea bateriilor.

O varianta si mai sofisticata de controlere solare sunt controlerele MPPT. Ele isi pot ajusta voltajul de intrare astfel incat sa recolteze cea mai maire cantitate posibila de energie solara prin panouri (de unde si numele de MPPT, adica Maximum Power Point Tracking) si apoi sa transforme aceasta putere in diferse valori de voltaje, in functie de necesitate pentru incarcarea bateriei si alimentarea consumatorilor.

Controlerele PWM sunt mai bune pentru sistemele mai mici, fiind si o solutie mai accesibila ca pret. Cele MPPT sunt recomandate in sistemele mari si in care voltajul de la panouri este substantial mai mare decat cel necesar pentru incarcarea bateriilor, de exemplu o diferenta intre un voltaj de 36 si unul de 12.

Si mai complexe sunt controlerele hibride, care pot sa furnizeze puterea potrivita pentru un invertor si in acelasi timp sa incarce optim bateriile si sa decupleze curentul de la panouri la nevoie (noaptea).

Dupa cum vezi, merita din plin sa se foloseasca controlere solare in orice sistem fotovoltaic, pentru a prelungi viata bateriilor in primul rand. Alegerea controlerelor solare potrivite se face in functie de buget si de tipul lor, de la cele mai simple si mai ieftine, pana la cele mai scumpe si mai complexe.

0 Shares
You May Also Like