Cum se aleg utilajele de subtraversare?

0 Shares
0
0
0

Cum se aleg utilajele de subtraversare?
Pentru a putea opta pentru cele mai bune utilaje de subtraversare, dar si pentru conductele care trebuiesc folosite, este important sa se cunoasca foarte bine conditiile solului.

Din punct de vedere al structurii, al compozitiei si al diferitilor parametri geologici, solul poate sa fie diferit si sa influenteze tehnicile de forare si amplasare.

In functie de tipul solului, se poate opta pentru foreze orizontale pneumatice, care mai sunt cunoscute si sub denumirea de rachete pneumatice. Acestea sunt echipamente de forare actionate cu aer comprimat.

Acest tip de foreza se foloseste pentru introducerea conductelor din PE, PVC, PE-X sau metal, sau atunci cand se doreste introducerea cablurilor subterane de orice fel pe lungimi de maxim 60 de metri.

Propulsia unei asemenea foreze este asigurata de un piston intern care este actionat cu aer comprimat furnizat de catre un motocompresor.

De regula, aceasta foreza se foloseste atunci cand se doreste introducerea conductelor sau a cablurilor mai sus mentionate pe sub sosele, pe sub drumuri sau pe sub cai ferate, fara a mai fi nevoie de demolari ale sistemului rutier sau de intreruperea ori ingreunarea traficului.

Acest tip de foreza este ideal datorita faptului ca nu disloca terenul si nu este nevoie de producerea tasarilor.

Aceasta tehnologie este ideala deasemenea datorita faptului ca nu creaza goluri sau prabusiri ale forajului in timpul lucrului sau dupa executie. Plus de asta, gabaritul instalatiei este unul mic in comparatie cu utilajele care se folosesc in tehnologiile clasice.

Ba mai mult, folosirea unei asemenea foreze reduce considerabil timpul de executie al lucrarilor, si nu mai duce la ingreunarea traficului.

Trebuie mentionat faptul ca exista si foraj orizontal prin metoda percutiei, iar acesta se realizeaza dupa alta tehnologie, care se bazeaza pe avansarea in teren a tubulaturi din otel, actionat de care un echipament de percutie situat la capatul tubulaturii.

Un asemenea procedeu de foraj poate sa fie folosit atunci cand se doreste introducerea unor tevi care sa aiba diametrul cuprins intre 160 si 2000 mm, utilizand utilaje de diferite dimensiuni.

Si aceasta tehnologie are cateva avantaje, printre care faptul ca nu dizloca terenul si nu produce tasari. Deasemenea, aceasta tehnologie nu creaza goluri sau prabusiri in timpul lucrului sau dupa finalizarea lucrului.

Lucrarile executate care se bazeaza pe aceasta tehnologie, nu produc disconfort in traficul rutier, si nici in traficul feroviar, si nici nu pun in pericol siguranta cetatenilor.

Lucrarile bazate pe aceasta tehnologie de foraj se executa foarte rapid in comparatie cu lucrarile bazate pe alte tehnologii.

Ei bine, exista insa si varianta utilizarii forajului dirijat, acesta fiind un foraj rotativ, hidrodinamic, dirijat, prin intermediul caruia se pot realiza subtraversari si pozari de conducte care au diametrul cuprins intre 90 si 800 mm.

Domeniile in care se aplica aceasta tehnologie sunt: alimentarea cu apa, canalizari de ape reziduale, telecomunicatii si electrificare subterana, drenarea apelor subterane, transportul subteran al produselor petroliere si al gazelor naturale, subtraversarea cursurilor de apa, a canalelor si a cailor de transport cu conducte de apa sau gaze si cabluri electrice.

Acest tip de foreza se mai foloseste si pentru subtraversarea pistelor de pe aeroporturi cu conducte de canalizare si drenaj, sau cabluri telefonice si electrice.

0 Shares
You May Also Like