Cum se aleg boxele pentru PC?

Cum se aleg boxele pentru PC?

0 Shares
0
0
0

Cum se aleg boxele pentru PC?
Cat de mult conteaza puterea? Cum ajunge un sistem audio sa sune bine? Sa fie boxe active sau pasive? Indiferent ca discutam despre un sistem pentru calculator sau de tip home cinema sunt mai multe lucruri pe care ar trebui sa le avem in vedere pentru ca alegerile pe care le facem sa fie cele mai bune.

Cei mai multi producatori uita de obicei sa afiseze mai multi parametri esentiali care vor determina comportamentul si performanta unui sistem audio.

Acesti producatori se bazeaza si pe faptul ca cei care asculta nu sunt interesati de calitate ci de puterea pe care o are sunetul si desigur de pret.

Chiar este necesar sa avem sute de Watts pentru sistemele audio pentru calculator? In general e bine sa avem o putere cat mai mare pentru ca sistemul sa nu fie fortat atunci cand vreti sa ascultati ceva la volum mare. De asemenea si numarul de distorsiuni va fi mult mai mic cand volumul este mediu sau mic.

Pentru a asculta muzica sunt preferate in general sistemele stereo pentru ca acestea produc sunete mai pline si mai muzicale. In momentul in care cumparam un sistem 5.1 trebuie sa stim ca ele sunt perfecte pentru jocuri sau pentru filme pentru ca ele fac si un efect de realism si de Surround. In cazul in care vreti ceva mai accesibil precum sistemele 2.1 puteti alege cu incredere.

Pentru ca sunetul sa aiba o calitate foarte buna sunt mai multe detalii constructive pe care le urmarim. Incintele vor trebui sa fie foarte robuste si din materiale cat mai rigide. Se prefera in acest sens lemnul.

De asemenea se recomanda utilizarea difuzoarelor separate pentru a putea reda frecventele joase, inalte si medii. In cazul in care va alegeti un sistem care are mai multe canale este bine sa va asigurati ca el poate sa redea si semnalele stereo pe toate canalele lui. Puteti sa ascultati muzica si pe youtubue ori pe alte servicii decat pe playerul audio.

Daca o incinta are mai multe astfel de difuzoare acestea ar trebui puse in asa fel incat distanta dintre centre sa fie mult mai mica decat lungimile de unda la o frecventa de taiere intre respectivele difuzoare si lucrul acesta face ca sunetul sa para ca vine de la aceeasi sursa.

Banda de audiofrecventa e cea care ne spune ca frecbetna poate sa reproduca un sistem audio. Aceasta va trebui sa acopere tot spectrul ce poate fi perceput de urechea umana. Pentru ca frceventele care sunt mai mici de 50 Hz si care au amplitudini mari pot sa aiba efecte negative asupra starii de sanatate in general aceste amplitudini si frecvente sunt limitate.

Atenuarea pentru care poate fi redat spectrul de frecvente este destul de importanta si ea pentru a stabili si liniaritatea raspunsului in frecvente.

De exemplu, in trecut erau masurate boxele la -3db pe cand in prezent sunt masurate la -10db cu scopul de a fi obtinute valori mai joase in spectrul de frecventa. Ceea ce este bine de stiut este ca in momentul in care sunt redate frecvente medii ori inalte nu apar frecvente.

0 Shares
You May Also Like