De ce trebuie sa monitorizam consumul zilnic de zahar?

0 Shares
0
0
0

In ultimii ani, s-a tot vehiculat  ideea conform careia zaharul consumat in cantitati prea mari poate face ravagii in organism.  Nu este vorba, insa, numai despre cel continut in dulciuri si bauturi, ci si despre cel care este ascuns printre ingredientele altor alimente, la care probabil nici nu te gandeai ca l-ar contine.

Din acest motiv, este posibil ca metabolismul tau sa sufere modificari fara ca tu sa iti dai seama de ce.  De aceea, este bine sa ne uitam, din cand in cand, pe etichetele alimentelor pe care le cumparam si sa avem mereu controlul numarului de calorii zahar, care exista in alimentele consumate.

Ce este zaharul?

In societatea moderna si in secolul vitezei, poate fi dificil sa mentii un echilibru sanatos al nutrientilor in alimentatie. Zaharul este unul dintre acesti nutrienti greu de mentinut la un nivel optim in echilibrul alimentar zilnic.

Zaharul este un carbohidrat simplu care apartine clasei substantelor chimice cu efect de indulcire. Se gaseste sub multe forme diferite. Cele trei tipuri principale de zahar sunt zaharoza, lactoza si fructoza.

Desi celulele corpuui nostru au nevoie de zahar (glucoza) pentru a supravietui, consumul in exces poate cauza multe probleme diferite de sanatate.

Avem nevoie de zahar continut in mod natural de fructe, legume si lapte, dar nu avem nevoie de zahar adaugat!

Cat zahar este recomandat sa consumam?

Numarul de calorii maxim pe care il putem consuma zilnic din zahar este,  100 pentru femei, adica echivalentul a 6 lingurite de ceai de zahar, si 150 pentru barbati, adica aproximativ 9 lingurite de ceai pline cu zahar (atentie, o lingurita de ceai reprezinta aproximativ 1/3 dintr-o lingurita normala).

In grame, barbatii nu trebuie sa depaseasca, in principiu, 36 g de zahar pe zi, iar femeile 24 g. Fiecare gram de zahar contine 4 calorii.

De ce ar trebui sa va monitorizati aportul de zahar?

Studiile facute despre aportul zaharului ,au aratat si atentionat oamenii ca trebuie sa elimine din aportul de zahar adaugat deoarece exista dovezi care arata ca acesta poate cauza urmatoarele boli:

  • Obezitate: Se stie foarte clar  ca un consum excesiv de zahar este asociat cu obezitatea.
  • Hipertensiune arteriala: O dieta bogata in fructoza creste tensiunea arteriala la barbati.
  • Boli de inima: S-a  descoperit ca persoanele care consuma cantitati mai mari de zahar adaugat sunt mai predispuse factorilor de risc specifici bolilor de inima.
  • Diabetul de tip 2: Cercetarile in domeniu  indica faptul ca aportul de zahar poate fi legat in mod direct de diabetul de tip 2.

Din toate enumerate mai sus am inteles un lucru : zaharul nu este bun. Exista variante 100 % naturale pentru indulcirea alimentelor in mod sanatos?

Da, exista variante de indulcire 100% naturala a alimentelor noastre, unele dintre acestea bogate in calorii iar altele non-calorice.

Dulce non caloric: Stevia, Xilitol, Eritritol.

Cum poti diminua numarul de calorii?

  • Axeaza-te pe consum de fructe proaspete,astfel evitand fructele la conserva
  • Masa de dimineata de cereale,ofera-ti-o cu cereale integrate
  • Daca folosesti iaurt la micul dejun,inlocuieste-l pe cel cu fructe din comert,cu cel simplu si adauga-i bucati de fructe prospete
  • La cafea sau ceai,incearca sa inlocuiesti zaharul cu scortisoara sau extract de vanilie
  • Nu te amagi ca schimband zaharul alb cu cel brun,ai rezolvat situatia caloriilor,au aproape acelasi aport de calorii ambele tipuri de zahar
0 Shares
You May Also Like