Despre tehnologia wireless si imprtanta ei

0 Shares
0
0
0

Despre tehnologia wireless si imprtanta eiNu este deloc surprinzatoare previziunea conform careia retelele fara fir vor cunoaste acelasi succes pe care l-au cunoscut internetul si noile tehnologii. Acestea sunt bazate pe o legatura care utilizeaza undele radioelectrice (radio si infrarosu) in locul cablurilor obisnuite. Exista numeroase avantaje ale noilor tehnologii despre care poti afla accesand diverse site-uri sau bloguri cum ar fi blog it Romania. Acestea se disting pe de o parte prin frecventa emisiei utilizate, pe de alta parte prin debitul si modul de transmisiune. Retelele fara fir permit conectarea foarte usoara intre echipamente aflate la distanta, de la cateva zeci de metri la cativa kilometri.

Exista mai multe categorii de retele fara fir, in functie de perimetrul geografic care ofera o anumita conectivitate (numit si zona de acoperire). Una dintre aceste retele este WPAN (Wireless Personal Area Network), aceasta servind in general la conectarea perifericelor precum imprimante, mouse, aparate CVAC, termostat sau chiar pentru a permite crearea unei legaturi intre doua dispozitive de acelasi fel aflate la distanta mica. Pentru retelele WPAN exista mai multe tehnologii: Bluetooth, ZigBee, Wi-Fi, Wimax, GSM etc.

Bluetooth reprezinta una dintre tehnologiile de retea personala fara fir. Contrar tehnologiei cu infrarosu, aparatele Bluetooth nu au nevoie de o linie de vedere directa pentru a comunica, ceea ce face mai usoara utilizarea acesteia si permite comunicarea unui dispozitiv cu celelalt in spatii restranse. Fiecare dintre aparatele utilizate trebuie sa dispuna de un cip electronic care sa contina protocolul Bluetooth. Obiectivul acestei tehnologii este de a permite transmiterea datelor intre echipamente care sunt prevazute cu un circuit radio, pe o distanta de cateva zeci de metri, la un consum electric scazut.

Wi-Fi (Wireless Fidelity) este o tehnologie datorita careia pot fi create retele locale fara fir la mare viteza cu conditia ca routerul de conectare sa nu se afle la mare distanta fata de punctul de acces. Aceasta permite conectarea calculatoarelor portabile, a celor de birou sau a oricarui tip de periferic la o distanta mare (11 Mbps sau mai mare) pe o raza de cateva zeci de metri intr-un spatiu interior sau cateva sute de metri intr-un spatiu deschis. In acest fel, operatorii incep sa foloseasca in zonele mai aglomerate (gari, aerporturi, hoteluri, spitale) aceasta tehnologie pentru ca utilizatorii sa se poata bucura de beneficiile ei. aceste zone de acces sunt numite „hotspot”.

Tehnologia ZigBee permite obtinerea unei legaturi fara fir la preturi reduse si cu un consum scazut de energie, ceea ce o face potrivita pentru a fi direct integrata in micile aparate electronice (aparate electrocasnice, hifi, jucarii etc). Aceasta, ca si tehnologia Bluetooth, consta in utilizarea unui cip electronic, iar debitele obtinute pot ajunge la 250 Kb/s pe o distanta maxima de 100 de metri.

Tehnologia irDA (infrarosu) permite crearea legaturilor fara fir la cativa metri, cu viteze care pot ajunge pana la cativa megabiti pe secunda. Aceasta tehnologie este folosita indeosebi pentru telecomenzi, iar uneori poate suferi perturbari cauzate de interferente luminoase.

WiMAX este o retea fara fir metropolitana creata de societatile Intel si Alvarion in 2002 al carei obiectiv este de a crea o conexiune de internet de mare viteza pe o distanta de mai multi kilometri. Teoretic, cu ajutorul acesteia se pot obtine viteze de 70 Mbit/s pe o distanta de 50 de kilometri.

0 Shares
You May Also Like