Etapele implantarii

0 Shares
0
0
0

Toti cei care au dinti lipsa, pot opta pentru implanturi dentare, iar cel mai bun dentist si cabinet stomatologic le poate veni in ajutor in ceea ce priveste plasarea implanturilor. In urmatoarele randuri vom dezbate acest subiect si vom vedea care sunt etapele implantarii.

1. Consultarea

 Un pas fara care nu se poate raspunde la intrebarile “cat de mult” si “cat timp”. Trebuie remarcat – in medicina nu exista o anticipare si o predictie de 100%! Scopul principal al consultarii este identificarea si diagnosticarea tulburarilor existente. In mod consecvent, se stabileste planul de tratament pentru tulburari.

Consultarea nu poate fi efectuata la distanta, prin telefon sau e-mail si necesita prezenta fizica a pacientului, pentru a interactiona cu un specialist care va urmari suferinta in urma anumitor investigatii.

In functie de situatie, sunt posibile de regula doua optiuni de consultare, dupa cum urmeaza:

Consultare simpla – care dureaza aproximativ 30 de minute si include o raze x panoramice (doua dimensiuni) si setul de fotografii de diagnosticare.

Dupa examinarea clinica, pacientul este prezentat cu probleme dentare existente pe baza investigatiei, se stabileste un plan de tratament in general insotit de o estimare (in absenta tomografiei dentare, investigarea tridimensionala, precizia diagnosticului este relativa).

Este recomandat pacientilor fara probleme majore (chirurgie, implantologie, parodontologie) care necesita analize complexe si consultare speciala.

Consultarea speciala – dureaza peste 1,5 ore si implica investigatii detaliate, diagnostic, plan de tratament si o estimare foarte precisa. Acest tip de consultare include mai multe investigatii, printre care si tomografia dentara (tridimensionala) care reprezinta “standardul de aur” in diagnosticarea stomatologica.

Acesta include consultarea clinica, diagnosticul, planul de tratament recomandat si planurile de tratament alternativ, precum si estimarea conform planului recomandat.

2. Analize de sange

Implantul dentar, indiferent de gradul sau de complexitate, reprezinta un act chirurgical medical. Gura (cavitatea bucala) este o parte a corpului, cu o interdependenta totala. Este intelept si sigur sa fii precaut inainte de operatie, considerand ca siguranta pacientului reprezinta un obiectiv primordial in Implantodent. Exista mai multe tulburari care apar si se afla in tacere, fara simptomatologie evidenta.

Acestea pot agrava situatiile in timpul interventiei chirurgicale (de exemplu, probleme de sangerare si de coagulare) sau dupa operatie (tulburari care influenteaza mecanismul prin care un implant trebuie sa se integreze, imunitatea etc.). Nu se pot lua in considerare adaugarile si regenerarile osoase fara a sti, postoperator, daca corpul tau este capabil sa sustina regenerarea.

Din pacate, uneori, rezultatele testelor de sange pot temporiza (intarzia) succesul operatiei pentru a nu expune pacientii la riscuri; „Primum non nocere“, spune un dicton in medicina … In aceste situatii, o abordare interdisciplinara consultati pot fi necesare – cardiologie, diabetologie, pneumologie, neurologie, ORL, etc. In putine cazuri de insertie implant dentar totalmente nu este recomandat.

3. Cavitatea orala (gura) salubrizare

La nivel local, inainte de orice procedura chirurgicala in cavitatea bucala, aceasta va fi dezinfectata de degradare, parodontala sau orice alta natura. Implantul este un dispozitiv medical steril, biomaterialele (osul inlocuitor, membrana etc.) sunt sterile si nu trebuie sa fie in nici un fel contaminate cu microbi patogeni in interiorul gurii.

Prin urmare, inainte de interventie chirurgicala se va efectua o igiena profesionala completa, buzunarele supra-dentare si subgingival, parodontale vor fi curatate si eliminate, dezintegrarea dentara activa va fi curatata si obstructionata, iar dintii irecuperabili care sustin infectiile vor fi extrasi. Cu siguranta, pacientul va primi o reteta antibiotica, intre sesiunea de scurgere si chirurgie.

4. Introducerea implantului dentar

Implantul dentar este plasat in os printr-o procedura chirurgicala total dureroasa si minim invaziva posibil. Experienta vasta in domeniul implantologiei dentare, specializari si tehnologie face ca specialistii Implantodent sa poata efectua orice tratament implant dentar – de la cei simpli, clasici si standardizati la cei complexi, cu un grad ridicat de dificultate.

Prin urmare, in functie de situatia si calitatea implantului dentar, acesta va fi lasat sub gingie pentru osteointegrare timp de cateva luni sau va fi incarcat imediat cu o coroana temporara dar estetica (in zona anterioara, zone vizibile). Exista 3 moduri de abordare a tratamentului:

 • Implantarea imediata – Implantul este inserat imediat dupa extractia dintilor; in general, in jurul acestuia, spatiul ramas necesita adaugare cu os inlocuitor;
 • Implantarea intarziata – se realizeaza extractia si implantul se va introduce dupa aproximativ 1-2 luni cand gingia sa vindecat
 • Implantarea imediata – se realizeaza extractia si implantul se va introduce dupa aproximativ 4-6 luni cand osul este complet restabilit;
 • Incarcarea imediata – se introduce implantul dentar si se ataseaza imediat o coroana care nu va intra in contact cu dintii antagonisti;
 • Implantarea imediata si functia – implantul dentar este introdus si o coroana este atasata imediat in contact cu dintii antagonisti;
 • Daca implantul va fi incarcat imediat, va fi atasat o proteza protetica (element de legatura intre implant si coroana).

Daca implantul va fi incarcat ulterior, acesta va fi acoperit cu:

 • Surub de vindecare (rol de protectie a fileului intern) – nimic nu va fi vizibil in interiorul gurii, deoarece guma va fi suturata deasupra;
 • Conformerul gingival (rol in modelarea gumelor adecvate) – va fi vizibil in interiorul gurii si va necesita o igiena zilnica completa, guma fiind suturata in jurul acesteia.

5. Timp de vindecare

Pacientul trebuie sa se administreze medicamentul prescris, sa participe la toate controalele solicitate si sa mentina o igiena orala impecabila. In acelasi timp, este important sa nu fumeze.

Stabilitatea implantului in os, imediat dupa inserare, este cruciala pentru succesul tratamentului. Aceasta stabilitate imediata se numeste stabilitate primara si este de natura pur mecanica. Dupa cateva luni, pe suprafata de titan a implantului osul va creste, inchizandu-l in intregime. Prin urmare, stabilitatea mecanica se transforma in stabilitate biologica, numita osseointegrare.

Vindecarea (osseointegratia) reprezinta o caracteristica individuala bazata pe calitatea oaselor si este diferita de la un pacient la altul. Cu toate acestea, la Implantodent veti primi toate instructiunile, contraindicatiile, prescrierea medicamentului, dieta speciala etc., fiind monitorizata cu atentie dupa interventia chirurgicala.

6. Munca definitiva

Dupa vindecarea osoasa, o coroana dentara va fi atasata implantului (lucrarile dentare vor fi atasate implantului). In clinicile de top, este fabricata din tehnologie avansata (cad / cam) din materiale estetice si perfect biocompatibil (ceramica completa, zirconiu, rasini polimerice de inalta performanta, titan etc.), dar si din materiale clasice (compozit, metale-ceramice) in functie de materialul ales.

Lucrarile (coroane, poduri, proteze) pe implanturi sunt realizate de specialisti in aceste proceduri, numiti protezesti, in colaborare cu maestrii tehnicieni. Componentele tratamentului implica 3 elemente distincte:

 • Implantul in sine;
 • Proteza optica (element de legatura intre implant si coroana);
 • Coroana dentara – poate fi cimentata sau insurubata la proteza protetica.

La randul sau, bontul protetic, in functie de cerintele estetice ale pacientului, poate fi fabricat din:

 • Metal (titan).
 • Zirconiu / ceramica completa.

7. Verificari regulate

Succesul tratamentului pe termen lung nu poate fi garantat fara o igiena orala impecabila, efectuata zilnic la domiciliu de catre pacient, dar si periodic si profesional, cu instrumente si echipamente speciale, la medic.

Specialistii Megasmile va vor instrui in obtinerea unei perii adecvate si va vor recomanda cele mai eficiente tehnici si produse de ingrijire orala, standard si special, destinate implanturilor dentare.

O igiena profesionala regulata va fi efectuata de personal specializat pentru aceasta procedura, cu instrumente si echipamente speciale, menite sa protejeze implantul (pentru a nu zgaria si sa il contamineze), precum si tesuturi vindecate cu grija si efort in jurul acestuia.

Implanturile dentare reprezinta cea mai eficienta alternativa de inlocuire a dintilor lipsa. Succesul tratamentului se bazeaza pe dovezi stiintifice si rezultate clinice de peste 50 de ani. Procedura este economica (pe termen lung), sigura, fara durere si cu rezultate functionale si estetice

0 Shares
You May Also Like