Evolutia monitoarelor LED

Evolutia monitoarelor LED

0 Shares
0
0
0

Ecranele LED backlight (Light emiting diode) sunt interesante pentru consumatori, deoarece introducerea acestora a determinat producerea unori display-uri mai subtiri, mai usoare si mai eficiente din punct de vedere energetic.

Si din punct de vedere al marketingului, acestea au reprezentat un castig, productorii tinand sa evidentieze inca de la inceput diferentele dintre display-urile cu tehnologie LED backlight si lcd-urile simple.

Asta a facut lumea sa creada ca aceasta tehnologie este una complet diferita de cea LCD si nu doar o schimbare de tip backlight din CCFL (Cold cathode fluorescent lamp) in LED. Ajustarile rapide de brightness (luminozitate) permit producatorilor sa foloseasca mult mai bine contrastul dinamic, optiune nu prea bine vazuta de criticii din domeniul monitoarelor si display-urilor.

Desi avantajele ajustarii intregului backlight pentru determinarea culorii negru din scena sunt chestionabile, cu siguranta acesta este unul dintre pilonii marketing-ului ratelor de contrast, asa incat putem vedea reclame cu display-uri de 1000.000:1 rata de contrast sau de 10.000.000 la 1 si chiar mai mult. Cele mai bune monitoare led second hand, pot fi gasite la diabloscomputer.ro.

[adsenseyu1]

Totusi, pentru consumatorul final aceasta situatie a parut a fi una de win-win (castig fara nici o pierdere), produsul astfel aparut (ecranul lcd) fiind mult mai subtire, mai usor, fara sa contina mercur si arsenic si cu o eficienta energetica crescuta, consumand mai putina electricitate si in acelasi timp generand mai putina caldura.

Uitandu-ne insa adanc si analizand toata plaja de monitoare aparute ce folosesc aceasta tehnologie, putem spune cu siguranta ca inca mai este loc pentru backlighting CCFL. Trend-ul de a face display-urile foarte subtiri poate parea foarte avantajos si evoluat din punct de vedere estetic pentru utilizator, dar are in acelasi timp si dezavantaje.

Desi se pot observa modele foarte variate, fie ca vorbim de display-uri cu tehnologie LED sau CCFL, cele de tip LED tind sa fie in mod particular foarte subtiri si susceptibile de a se indoi in timpul si dupa procesul de productie. Asta poate exacerba uniformitatea luminozitatii pe toata suprafata eranului si in particular, poate cauza felurite probleme asa cum ar fi backlight bleed-ul sau bleeding si clouding-ul.

Cel mai mare dezavantaj insa pentru majoritatea tehnologiilor LED backlight si derivatele acestora, este spectrul de lumina apropiat pe care il emit, atunci cand le comparam cu WCG-ul (wide color gamut-ul) celor cu tehnologie CCFL.

[adsenseyu1]

Asta a fost si motivul principal pentru care unii dintre marii producatori de ecrane LCD au amanat destul de mult implementarea acestei tehnologii mai ales pentru gamele lor de monitoare profesionale, folosite aproape exclusiv pentru crearea gamut-urilor de culoare largi, necesare pentru procesarea imaginilor si vizualizarea acestora intr-un camp de gamut extins, intr-un mediu asa cum ar fi Adobe RGB.

In ciuda tuturor acestor dezavantaje, aceasta tehnologie a fost adoptata ca si standard de catre multi producatori de display-uri, in primul rand pentru avantajele de ordin ecologic si pentru adaptarea la toate categoriile de potentiali consumatori din piata.

Aceasta tehnologie a fost receptata de piata ca fiind cea mai “noua”, logic am spune noi, la momentul aparitiei. In mare parte, acesta este motivul pentru care a fost adoptata destul de rapid, dar si beneficiile de ordin ecologic si de design au constituit un avantaj fata de tehnologia mai veche.

0 Shares
You May Also Like