Inregistrarea unui trademark in Romania

Un trademark este un semn sau o reprezentare grafica, creat pentru distingerea anumitor bunuri sau servicii oferite de catre o persoana legala, fata de celelalte servicii oferite de catre alte persoane (ce pot avea sau nu trademark-uri proprii). Pentru infiintare firma intr-un mediu profesionist, vizitati ActeSrl.ro.

Trademark-ul reprezinta in ziua de astazi un element esential in strategia firmelor: acesta face distinctia intre o anume companie sau firma si o alta, intre produsele acesteia si cele ale competitorilor de pe piata.

Urmatoarele lucruri pot fi inregistrate ca si trademark-uri: cuvinte, inclusiv nume de persoane, design-uri grafice, litere, numere, elemente figurative, forme tridimensionale sau combinatii de culori, precum si combinatii intre toate acestea.

Orice individ sau companie isi poate inregistra un trademark. Drepturile trademark-ului si ale detinatorului de drept al acestuia sunt stipulate de catre un certificat de inregistrare.

Inregistrarea unui trademark da posesorului acestuia, dreptul exclusiv de a-l folosi pentru reclama produselor si serviciilor pentru care inregistrarea trademark-ului a fost facuta, pentru un termen de 10 ani de la data emiterii dreptului de folosire, in aceasta perioada fiind interzis altor firme sau companii sa foloseasca acest trademark sau o imitatie frauduloasa a acestuia.

[adsenseyu1]

La cererea detinatorului legal, inregistrarea acestui trademark poate fi prelungita la sfarsitul fiecarui termen de protectie, de 10 ani. Pentru inregistrarea unui trademark este necesara completarea unor documente de inregistrare (formulare) la OSIM, in limba romana, ce contin:
a)    Pentru un aplicant roman, numele si adresa acestuia, inclusiv telefon, fax sau email.
b)    Pentru aplicantii de origine straina: tara, numele tarii de rezidenta, numele tarii unde are loc activitatea economica.
c)    Pentru un aplicant/entitate legala: tara respectiva in care legislatia a constituit un framework pentru stabilimentul persoanei legale.
d)    Numele si adresa.
e)    Declaratia pentru invocarea dreptului la proprietate, declaratie ce indica si stabileste starea si primul depozit, daca prioritatea este clamata de o aplicatie (formular) anterioara.
f)    Declaratia pentru invocarea prioritatii, indicand locatia, numele, datele generale ale produselor si serviciilor oferite.
g)    Indicatii despre culoarea sau culorile ce compun design-ul grafic(logo-ul) brandului respectiv.
h)    Declaratia pentru forma tridimensionala a brand-ului (daca exista).
i)    Caracterele esentiale (principale) ale brand-ului (litere sau figuri geometrice) altele decat cele folosite in Romania.

[adsenseyu1]
j)    O traducere a cuvintelor ce compun trademark-ul, daca acestea nu sunt in limba romana.
k)    Identificarea bunurilor si serviciilor pentru care a fost declansata inregistrarea trademark-ului.
l)    Semnatura aplicantului (a persoanei legale) sau a reprezentantului legal al acesteia.

Formularul trebuie sa fie acompaniat de catre reproducerea grafica sau reproducerea fotografica a marimilor trademark-ului, in marimi de 6×6 centimetri, dupa cum urmeaza:
–    5 reproduceri ale trademark-ului in alb si negru, atunci cand elementul de culoare nu reprezinta un element distinctiv al acestuia.
–    5 reproduceri ale trademark-ului in alb si negru si 5 reproduceri color ale trademark-ului, atunci cand o anumita culoare sau mai multe, reprezinta un element distinctiv al acestuia.
Durata protectiei trademark-ului, este asa cum am spus si mai sus, de maximum 10 ani, iar la sfarsitul acestei durate, drepturile asupra acestoi trademark (exclusivitatea) pot fi prelungite.

Arata-le si prietenilor tai!

Citeste si alte postari

See all posts