Schemele de culori complementare, mono-cromatice si de tip analog in web design

0 Shares
0
0
0

Schemele de culori complementare, mono-cromatice si de tip analog in web design
Cand alegeti culorile pe care le veti folosi pe pagina dvs. de destinatie, este mai bine sa ramaneti la doua sau trei. Iar noi nu alegem acest numar asa din neant, la intamplare. Un studiu de la Universitatea din Toronto, a constatat ca oamenii prefera de fapt scheme de culori mai simple.

Daca esti interesat de web design, intra pe site-ul www.Howdodesign.com.

Dar inainte de a va acoperi ochii si de a juca “Roata norocului” cu roata de culori, alegand in mod arbitrar cele trei nuante, este important sa stiti despre culorile analogice, complementare si monocromatice.

Culorile complementare sunt situate opus una fata de alta, pe roata de culori. Din cauza acestei opozitii, utilizarea acestora pe pagina dvs. de destinatie va face ca elementele sa iasa in evidenta. Acestea sunt combinatii de culori cum ar fi galben si violet (nu e de mirare ca tricourile Los Angeles Lakers, ies atat de mult in evidenta).

Culorile similare sunt vecine pe roata de culori. Schemele analogice contin combinatii precum rosu si rosu-purpuriu, sau rosu si rosu-portocaliu. Nu exista nici o opozitie vizuala intre aceste culori, astfel incat acestea sa nu faca elementele dvs. de pagina sa iasa ca si culorile complementare, dar ele sunt mult mai usoare pentru ochi.

Culorile monocromatice sunt toate nuante si tonuri. Se gasesc pe aceeasi sectiune a rotii de culori. Deoarece sunt atat de asemanatoare cu celelalte, asa cum se intampla si cu culorile similare, ele sunt adesea asociate cu o singura culoare complementara pentru a face elementele de pagina sa iasa in evidenta.

Acum, inainte de a incepe sa combinati culorile, exista inca un truc despre care ar trebui sa stiti.

Tetradic, patrat si triadic.

Stim ca deja am testat memoria dvs. din memoria scolii generale, dar permiteti-ne sa o impingem cu un pas mai departe adaugand o mica geometrie de baza in mix (promitem ca va face lucrurile mai usoare).

Prin desenarea unor forme in interiorul rotii de culori, puteti crea combinatii de culori si mai complexe, atragatoare din punct de vedere vizual. Schemele de culori tetradice sunt formate prin conectarea a patru culori aranjate in doua perechi complementare. De exemplu, rosu si verde sunt doua culori complementare.

O schema de culori tetradice care utilizeaza cele doua culori complementare ar include rosu-violet, rosu-portocaliu, albastru-verde, galben-verde.

O schema de culoare patrata este similara cu cea tetradica, cu exceptia celor doua perechi ale acesteia, care sunt distantate in mod egal pe roata de culoare. Un exemplu ar fi portocaliu, violet, galben-verde si albastru.

O schema de culori triadica include si culori uniform distribuite in jurul rotii de culoare, dar numai trei in loc de patru. De exemplu: galben, rosu si albastru.Bine! Am terminat cu teoria culorii. Acum hai sa vorbim despre cum sa folositi aceste culori pe paginile dvs. de destinatie.

Context, baza si accent.

Componentele dvs. pentru culorile paginii de destinatie pot fi impartite in trei parti: fundal, baza si accent. Cand vine vorba de distribuirea culorilor, designerii de genul lui Jared Christopherson de la Yellowhammer, sugereaza sa alegeti trei si sa urmati regula 60-30-10.

Fundalul dvs. ocupa cel mai mult spatiu vizual din pagina dvs. de destinatie, deci din cele trei culori pe care le alegeti, acesta va fi cel dominant. Dedicati 60% din culoarea dvs. in fundal si stati departe de nuante luminoase, indraznete si pure.

Acestea sunt cele mai utilizate pe butoanele CTA. In schimb, alegeti tonuri mai subtile sau nuante mai intunecate pentru a crea contrast intre elementele paginii dvs. (pentru multe pagini de destinatie aceasta culoare este alba).

Baza dvs., cea de-a doua cea mai raspandita culoare de pe pagina dvs. de destinatie, ar trebui sa suporte 30% din spatiul vizual. Cand alegeti aceasta culoare, amintiti-va teoriile pe care le-am prezentat mai sus.

Utilizati tehnica triadica sau incercati sa alegeti culori complementare decupate. Aceasta culoare va fi utilizata in antetul dvs., in formularul dvs. si pe un subsol minimalist daca aveti unul.

Accentul paginii dvs. de destinatie este cel mai important – este culoarea butonului CTA. Acesta este locul in care doriti o nuanta stralucitoare, indrazneata. Din punct de vedere stiintific, suntem obligati sa ne amintim lucrurile care ies in evidenta, deci alegeti ceva complementar, pe partea opusa a rotii, din celelalte doua culori din schema dvs.

De exemplu, sa presupunem ca utilizati fundalul albastru-violet. Deoarece formularul dvs. va fi probabil culoarea de baza si butonul dvs. CTA va fi pe formularul dvs., veti dori sa alegeti ceva pe roata de culori opusa albastru-violet, pentru a face ca CTA sa iasa in evidenta. In acest caz, ar fi galben-portocaliu.

0 Shares
You May Also Like